Marea Neagră este în convalescență. Cresc stocurile de pești și capturile record de rapană

1183

Articole de la același autor

Marea Neagră se reface încet, dar sigur. Specialiștii își văd în sfârșit încununate eforturile de ani de zile de a proteja Marea Neagră și flora și fauna ei. Analizele din ultima perioadă arată că ecosistemul mării începe să se refacă. Bătălia nu este încă total câștigată căci ecosistemul nu este pe deplin stabilizat și trebuie protejat în continuare.


La aproape 20 de ani de când au început cu adevărat eforturile de a salva Marea Neagră, stocurile de pești sunt încă foarte mici, dar în oarecare creștere. "Lucrările au început ușor să se îmbunătățească din punct de vedere al calității apei, mai ales datorită restricționării activităților eco-nomice și datorită aplicării unor măsuri de protecție. Nu putem spune însă același lucru și despre componentele probiotice. Și asta se poate vedea cu ochiul liber. Dacă în trecut aveam pe plaje munți de scoică, acum este foarte puțină. Avem și pește puțin, dar rapană este în producție foarte mare", a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", dr. ing. Simion Nicolaev. Potrivit acestuia, pescarii încă mai au de lucru, chiar dacă nu mai înregistrează capturi de mii de tone. "În anii ’80, aveam capturi în jur de 16.000 de tone de pește, în anii 2000 acestea scăzuseră la 2.000 - 3.000 de tone, iar, în prezent, se prind în jur de 500 - 600 de tone, dar și aproximativ 2.500 de tone de rapană pe an. De aceea, merită totuși efortul, pentru că o tonă de carne de rapană extrasă din cochilie ajunge să coste între 5.000 și 7.000 de dolari", a mai spus specialistul.


Practic, anumite reveniri a stărilor de echilibru ecosistemului s-au înregistrat deja, dar însă nu s-a ajuns la parametrii normali. Bogăția resurselor naturale ale mării nu a atins încă nivelul productivității de acum 30 - 35 de ani. "Starea actuală a ecosistemului marin poate fi asimilată cu starea de convalescență, în care o persoană bolnavă nu și-a revenit complet din boală și este foarte vulnerabilă", atenționează dr. ing. Simion Nicolaev.


Bani europeni pentru monitorizare și colectare de date
Tocmai de aceea, măsurile de protecție nu numai că trebuie continuate ci și întărite și extinse. Institutul "Grigore Antipa" face parte, în prezent, dintr-un amplu proiect cu finanțare europeană pentru monito-rizarea și colectarea de date despre ecosistemul mării. "Nu putem să facem protecție fără a ști clar ce anume protejăm. Institutul nostru a câștigat un nou proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană, prin care vom primi în jur de 2,5 milioane de euro de-a lungul a patru ani. Astfel, vom colecta date și vom extinde măsurătorile și pentru alte specii", a completat directorul Institutului "Grigore Antipa".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5172 secunde