Mieii la control! Inspectorii DSV încep verificările prin pieţe

209
Mieii la control! Inspectorii DSV încep verificările prin pieţe - fondmieiilacontrol2-1649269306.jpg
Luna aceasta, atât creştinii ortodocşi, cât şi catolicii sărbătoresc Paştele. În scopul prevenirii apariţiei de toxiinfecţii alimentare în această perioadă, când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa va dispune o serie de măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control al activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul judeţului Constanţa.

În acest sens, în baza unui program stabilit de către conducerea instituţiei, până la data de 23 aprilie, medicii veterinari cu atribuţiuni de control din cadrul DSVSA Constanţa, precum şi medicii veterinari oficiali din cadrul CSVSAO vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și în unitățile de alimentație publică.

Pe această cale, precizăm că la nivelul DSVSA Constanța, al circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO), în perioada 28 martie - 24 aprilie, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, consumatorii vor avea afişate numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

„Având în vedere că în mod specific există un interes crescut, în perioada imediat următoare, pentru anumite categorii de produse de tipul cărnii de miel, ouălor, peștelui și produselor lactate proaspete, DSVSA Constanța face un apel către consumatori și le recomandă să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar, evitându-se astfel alimentele rezultate din activități clandestine, pentru care nu se cunosc proveniența, condițiile de păstrare și manipulare”, au precizat reprezentanţii direcţiei.

Totodată, aceştia au subliniat că activităţile lor vor avea ca obiectiv următoarele aspecte: sacrificarea mieilor /iezilor şi comercializarea cărnii de miel. Aceasta se va realiza numai în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul ANSVSA. Marca de sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului.

Mai departe, carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţite de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate. Sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 7:00 – 17.00.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 5.3519 secunde