Ministerul Sănătății supune dezbaterii publice măsurile anti-șpagă în spitale

353
Ministerul Sănătății va supune dezbaterii publice, în această vară, o serie de măsuri ce ar putea reduce șpaga din spitale, printre care stabilirea unui pachet de servicii medicale de urgență, destinat atât românilor asigurați, cât și celor neasigurați.
"Pe lângă pachetul de urgență, vom stabili și unul de servicii medicale de bază, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, servicii care nu pot acoperi toate afecțiunile. Restul serviciilor medicale vor intra în pachetele de servicii medicale voluntare", a precizat Adrian Pană, din cadrul Direcției de Politici și Strategii a Ministerului Sănătății.
Potrivit ministerului, o mare parte din intervențiile chirurgicale, în afara celor de urgență, vor intra în pachetele de servicii de bază. "Vor exista și operații care vor fi, probabil, decontate parțial de casă, iar pacientul va plăti restul de bani", a adăugat Adrian Pană.
Alte măsuri pe care autoritățile le au în vedere pentru reducerea șpăgilor sunt elaborarea de protocoale terapeutice, care definesc finanțarea pe grupe de pacienți sau pe caz rezolvat, constituirea unei Comisii Naționale de Acreditare a Spitalului și controlul prescripțiilor medicale eliberate de medici, cu ajutorul sistemelor informatizate.
Conform unui studiu al firmei de consultanță Legicon, peste 30 la sută dintre români spun că au efectuat plăți informale în spitale, în valoare medie de aproximativ 200 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5267 secunde