Minune de început de an: se fac analize medicale gratuite!

975
Minune de început de an: se fac analize medicale gratuite! - b6dd88ea87afd3eb3f99ea35e45ba1dd.jpg
Începutul de an se dovedește de bun augur pentru constănțenii care au nevoie de analize medicale: majoritatea laboratoarelor din județul nostru efectuează aceste analize în mod gratuit (bineînțeles, la prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie). Vestea îi bucură pe pacienți, căci, de mai bine de șase luni, cu greu se găsea un laborator unde să se efectueze analize compensate.
Specialiștii din domeniu spun că, estimativ, vor putea beneficia de analize gratuite aproximativ 400 de pacienți pe lună. "Este vorba de pacienții care vor apela la ambele laboratoare, din Constanța și Medgidia. În prezent facem programări pentru analize compensate", ne-a declarat Laurențiu Luca, directorul unui laborator.
Angajații altor laboratoare preferă să continue politica adoptată anul trecută, "primul venit, primul servit", pentru a nu exista liste de așteptare. În alte unitați, nu se fac programări, ci pacienții sunt așteptați între orele 7,00 și 11,00, în fiecare zi. "Nu contează dacă vin la începutul sau la sfârșitul lunii, contează dacă mai sunt fonduri pentru analize gratuite", ne-a spus una dintre angajatele laboratorului.
Mai mult ca sigur însă, "minunea" nu va dura prea mult, anunță reprezentanții laboratoarelor. Fondurile alocate Sănătății sunt mai mici decât anul trecut și, cu siguranță, și cele alocate pentru acest tip de investigații vor fi reduse. Ceva-ceva tot se va da, așa că, la ora actuală, analizele medicale gratuite sunt realizate în contul banilor care vor veni, la un moment dat. "Vom face analize gratuite în limita fondurilor alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate", a subliniat Laurențiu Luca.
Sunt însă și laboratoare unde analizele sunt efectuate în sistem coplată: laboratorul acoperă o parte, pacientul o altă parte din preț.
La rândul său, Marinel Ciobanu, director economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, a afirmat: "În prezent, laboratoarele sunt în relație cu casa prin acte adiționale, care prelungesc vechile contracte până la 31 martie 2011. În momentul în care vom primi fila de buget vom putea vorbi și de valoarea fondurilor alocate către laboratoare. Cred că, în câteva zile, vom afla despre ce sume este vorba".
În 2010, laboratoarele au primit peste 13 milioane de lei pentru decontarea analizelor medicale realizate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5996 secunde