Nelu Tătaru: Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă

229
Nelu Tătaru: Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă - nelutataru-1587732519.jpg
Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, a transmis ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării, care a început vineri, informează agerpres.ro.


"În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând", a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.


Pentru sezonul 2020 - 2021, ministerul intenționează să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ministerul Sănătății precizează că a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.


Potrivit sursei citate, în contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate o reprezintă implementarea programelor în domeniu și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislație.


"În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control ale infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei. Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul
medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical, cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost întreruptă temporar", se arată în comunicatul de presă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5366 secunde