Noi cazuri de Pestă Porcină Africană în județul Constanța

223

Articole de la același autor

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din alte două gospodării din localitățile Vadu și Cheia. Conform procedurilor, DSVSA Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitar-veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost uciși porcii bolnavi și s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locațiilor avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Din acest motiv, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. În plus, au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecție - localitățile Vadu și Corbu cu o rază de trei kilometri fiecare și două de supraveghere cu rază de câte zece kilometri, respectiv localitățile Corbu, Săcele, Traian, precum și Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târgușor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos.

Totodată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

De asemenea, este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Tocmai de aceea, DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Ca urmare, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități sau DSVSA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3733 secunde