Nouă metodă de ajutor, venitul minim de incluziune. Cine poate beneficia de sprijin

476
Nouă metodă de ajutor, venitul minim de incluziune. Cine poate beneficia de sprijin - venit-minim-de-incluziune-1704887117.jpg

Articole de la același autor

Venitul minim de incluziune reprezintă un nou program unic de asistență socială, creat pentru a veni în ajutorul persoanelor și familiilor vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Noua formă de ajutor reprezintă un sprijin real pentru persoanele singure și familiile fără venituri sau cu venituri reduse, fiind în cuantum semnificativ mărit față de actualele beneficii.

Ajutorul include două componente. Prima este sprijinul pe incluziune, care are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG). A doua componentă reprezintă sprijinul pentru familiile cu copii și se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani. Are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea

Persoanele interesate de acest beneficiu social pot depun cererile de solicitare.

Venitul minim de incluziune poate fi solicitat de către persoanele singure și familiile aflate în situații de dificultate, care îndeplinesc condițiile de acordare potrivit Legii nr. 196/2016. Documentele care se depun pentru a beneficia de ajutor sunt următoarele: cererea de acordare a VMI, Declarație și Angajament - formularele se obțin de la sediul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, fie online, de pe site-ul instituției; cererea de acordare a VMI trebuie însoțită de documentele doveditoare, privind componența familiei, veniturile realizate și bunurile mobile și imobile deținute; cererea se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic și se înregistrează la DGAS.

Pentru a beneficia de venit minim de incluziune, persoana singură/familia trebuie să nu dispună de venituri suficiente pentru a asigura un nivel de trai minim. De asemenea, veniturile nete lunare trebuie să fie ajustate de până la 275 lei, respectiv până la 400 lei pentru persoana singură în vârstă de cel puțin 65 de ani, pentru acordarea ajutorului de incluziune. Persoana sau familia interesată trebuie, totodată, să aibă venituri nete lunare ajustate de până la 700 lei, pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii. Nu în ultimul rând, se completează și se depune cererea de acordare a venitului minim de incluziune și se furnizează documentele justificative.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4586 secunde