O nouă aplicație mobilă vine în sprijinul persoanelor din centrele rezidențiale

111
O nouă aplicație mobilă vine în sprijinul persoanelor din centrele rezidențiale - aplicatie-centre-1690730861.jpg

Articole de la același autor

O nouă aplicație mobilă, denumită „Ceasul Bun”, a fost inventată în sprijinul persoanelor internate în centre rezidențiale, unități medico-sociale sau spitale de psihiatrie. Acestea vor putea sesiza abuzurile fizice sau emoționale și să ceară schimbarea centrului în care se află, prin intermediul aplicației.

Aplicația, care poate fi accesată atât de pe telefonul mobil, cât și de pe calculator sau tabletă, a fost dezvoltată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice - o organizație neguvernamentală de drepturile omului, în cadrul proiectului Adaptjust – justiție accesibilă persoanelor cu dizabilități.

Potrivit Ministerului Public, inițiativa a fost luată după ce cazul „Azilele groazei” din județul Ilfov a scos la iveală faptul că beneficiarii căminelor se confruntă cu un acces redus sau chiar absent la sistemul de justiție, atunci când au nevoie să sesizeze o încălcare a drepturilor. Reprezentanții Parchetului susțin că aproximativ 50.000 de pacienți se mai află într-o astfel de situație.

„O astfel de aplicație, dacă este ușor de folosit, interactivă, atractivă, prezintă o serie de avantaje față de metodele clasice de raportare a situațiilor de abuz, neglijare sau tratament inuman și degradant. Cu siguranță și-au pierdut de mult timp rolul și eficiența cutiile de tip poștal în care persoanele vulnerabile puteau depune sesizări. În vizitele mele în centre, majoritatea erau goale”, transmite psihologul Mihai Copăceanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2693 secunde