Otrăvurile din înghețata pe băț. Cum ne răcorim îmbolnăvindu-ne

849
Otrăvurile din înghețata pe băț. Cum ne răcorim îmbolnăvindu-ne - inghetata-1534519272.jpg

Articole de la același autor

Vara, pe caniculă, nimic nu ne răcorește și ne îndulcește mai bine decât o înghețată cremoasă. Frumos ambalată și colorată, înghețata din comerț este însă departe de rețeta tradițională, cu lapte, smântână sau frișcă și ingrediente naturale. Eticheta multor sortimente de înghețată seamănă, în prezent, mai mult cu o formulă chimică decât cu o rețetă culinară.


Potrivit unui studiu recent al Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons, în care au fost analizate 25 de tipuri de înghețată, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la șase producători, furnizori și distribuitori de pe piață, a reieșit faptul că unele dintre ele conțin și câte 16 E-uri. Mărcile cuprinse în studiu sunt Ballino, Ecorino, Gelatelli, Delhaize, Betty Blue, Auchan, Kaufland, Big MILK, Napoca, Algida, Calippo, Magnum, Push up, Solero. În ceea ce privește numărul de E-uri, acesta variază între 3 și16 E-uri.


"12% din produsele analizate au în conținut trei E-uri; 16% din produsele analizate au în conținut patru E-uri; 28% din produsele analizate au în conținut cinci E-uri; 20% din produsele analizate au în conținut șase E-uri; 12% din produsele analizate au în conținut șapte E-uri; 4% din produsele analizate au în conținut nouă E-uri; 4% din produsele analizate au în conținut zece E-uri; 4% din produsele analizate au în conținut 16 E-uri. 88% dintre produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: arahide, alte fructe cu coajă lemnoasă, nuci, ou, lactoză, lapte sau gluten", au declarat autorii studiului.


Apă, zahăr mult și o listă lungă de chimicale 


Dincolo de numeroase nereguli în ce privește etichetarea produselor, studiul a scos la iveală că o mare parte din înghețate conțin ca prim ingredient laptele praf degresat reconstituit și mai mult de jumătate au ca prim ingredient apa. În majoritatea înghețatelor analizate predomină grăsimile exotice hidrogenate de origine vegetală și zaharurile sub diverse forme. În compoziția fiecărui tip de înghețată industrială se regăsesc în medie 24 de ingrediente, comparativ cu înghețata tradițională, unde se folosesc, în medie, șase ingrediente. 


Au fost identificați 31 de aditivi alimentari, de la E120 - carmin/coșenilă, E211 - benzoat de sodiu, la E401 - alginat de sodiu, E405 - propan, E407 - caragenan și E 1520 - propilen glicol. De asemenea, a fost găsit E102 - tartrazină, un colorant sintetic care a fost interzis în Statele Unite ale Americii, Norvegia, Austria, pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. 


Preparați înghețata acasă!


"Există înghețate la care sunt incluse peste 35 de ingrediente. Zahărul, alimentul obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză și cu un gust dulce pronunțat, este primul ingredient solid, iar asta nu este deloc un lucru bun. Datele statistice din țara noastră arată că un român consumă în medie 30 de kg de zahăr pe an, 30 la sută din populație suferă de obezitate, 20 la sută este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali este cu cel puțin 18 la sută mai mare decât în urmă cu zece ani, cifre la care se ajunge tocmai din consumul unor astfel de produse în mod regulat. De asemenea, înghețatele conțin etanol, o substanță organică alcoolică, care, din punct de vedere fiziologic, poate crea o stare depresivă și acționează ca un anestezic. Oricând puteți prepara acasă, sub o formă foarte simplă, înghețată din fructe cu mult mai puține ingrediente și bineînțeles și mai sănătoase", ne recomandă nutriționistul Eugenia Dobrescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4564 secunde