Otrăvurile din sandvișuri! Ce conțin salamurile feliate

1599
Otrăvurile din sandvișuri! Ce conțin salamurile feliate - fotofondsalamuri-1464713262.jpg
Uneori, un sandviș poate fi o variantă ușoară și rapidă pentru cină, pentru o gustare sau chiar pentru pachețelul de la școală al copiilor. Însă, depinde cu ce preparăm acest sandviș. Majoritatea salamurilor de pe piață conțin cantități de uriașe de sare și aditivi alimentari, care pot fi foarte periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri și supermarketuri) 51 de tipuri de salam feliat, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate sortimente de salam fabricate sau distribuite de către Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodis Meat Production, Billa, Prodsper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania și Espana Bonita/Spania. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Rezultate șocante

Rezultatele studiul sunt de-a dreptul șocante. La trei sferturi din salamurile feliate, producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 de grame de produs. La fabricarea sortimentelor de salamuri feliate analizate au fost folosite ingrediente precum pulpă de porc, carne de porc, gușă de porc fără șorici, carne de vită, șorici, slănină, apă, sare, amidon de cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteină vegetală din soia, amestec de condimente, extracte de amestec de condimente, glucoză, fructoză, zahăr, cultură starter, boia de ardei, lactoză, dextrină, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteină animală din porc, transglutaminază, gelatină, boia de ardei iute, ardei gras, ceapă, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grăsime de pui, maltodestrină, culturi de maturare, aromî vită, emulsie de șorici, fum lichid și sfeclă roșie.

Sare… cât cuprinde

În ce privește conținutul de sare, din analize reiese că mai mult de jumătate din salamurile de pe piață (51 la sută) conțin din 100 de grame de produs peste 76 la sută din cantitatea de sar recomandată zilnic de către Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit specialiștilor, persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză, etc.

Top 10 mezeluri feliate după conținutul de carne

1. Salam de Sibiu (Kaufland Classic) - 100 grame produs finit (salam) se obțin din 123 grame carne de porc și 37 grame slănină;

2. Salam Parmesali (Reinert) - 100 grame de produs finit se obțin din 121 grame carne de porc;

3. Salam ardelenesc Pikok (Reinert) - 100 grame de produs finit se obțin din 120 grame carne de porc;

4. Salam clasic Linessa (Kemper Germania) - 100 grame de produs finit se obțin din 118 grame carne de porc;

5. Salam de porc (Intercarn) - 100 grame de produs finit se obțin din 113 grame carne de porc;

6. Salam de porc Espana Bonita (Spania) - 100 grame de produs finit se obțin din 108 grame carne de porc;

7. Salam de curcan Victoria (Zimbo) - 91 la sută carne de curcan;

8. Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) - 45 la sută pulpă de porc și 38% carne de porc;

9. Salam de porc Victoria (Caroli) – 51 la sută pulpă de porc și 29% carne de porc;

10. Salam de porc Victoria (Baroni Goodies)  ®(‘® 47% pulpă de porc și 33% carne de porc.

Top 10 cele mai sărate salamuri feliate

1. Salam de Sibiu (Cora) - 6 grame sare/100 grame produs;

2. Salam bănățean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam bănățean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;

3. Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;

4. Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;

5. Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;

6. Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;

7. Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;

8. Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;

9. Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu înveliș de ceapă și usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemțean (Prodprosper), salam clasic Linessa  ®(‘® 4 grame sare/100 grame produs;

10. Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2618 secunde