Mărturiile unei studente din Franța

"Până să ajung în România nu auzisem de copiii străzii!"

1648
7

Îi vedem în fiecare zi, pe stradă, la semafor, la piață, la gunoaie, în stațiile de auto-buz. Cum ne zăresc, vin cu mâna întinsă și ne cer un ban să-și cumpere pâine. Sunt copiii străzii, dar în același timp copiii nimănui. Când îi găsește pe drumuri, poliția îi ia și îi duce la adăpostul de zi pentru copii. De acolo fie ajung în centre, fie sunt recuperați de familii și fug din nou.
Noi ne-am obișnuit cu imaginea lor. Câteodată le întindem câțiva bănuți, alteori îi ignorăm sau îi gonim agasați de insistența lor. De fapt, câți dintre noi ne-am gândit vreodată la povestea celui care stă zgribulit lângă mașina noastră, așteptând să lăsăm geamul. Sunt copii fugiți de acasă din cauza lipsurilor sau copii bătuți de un tată alcoolic. Nu cer mult, un bănuț al lor, pentru care sunt gata să doarmă sub cerul liber.
Fenomenul este binecunoscut în țara noastră și, deocamdată, de neoprit. Însă, vă vine să credeți că în Franța nu există astfel de centre pentru că nici măcar nu ar avea pe cine să găzduiască? Emilie Tresor a venit la Constanța de două săptămâni și face practică în Adăpostul de zi pentru copiii străzii. Este studentă și este implicată într-un schimb de experiență între Facultatea de Psiho-logie a Universității "Ovidius" și Institutul de Științe Educative și Sociale din Brest. La Constanța a aflat pentru prima dată noțiunea de copil al străzii și tot aici a și văzut unul.
"La Brest nu există astfel de centre. Nu sunt copii care să trăiască pe stradă și să fie adunați de polițiști și aduși în adăpost. Aici am observat că este un adevărat fenomen", a declarat Emilie, pentru "Cuget Liber". Are un zâmbet molipsitor și spune că îi place foarte mult să lucreze cu copiii români. A învățat deja câteva cuvinte din limba noastră și s-a acomodat cu programul adăpostului. Spune că acești micuți mai au o șansă în viață, dar numai după ce vor fi învățat regulile vieții în societate.
Se aștepta să fie mult mai rău. Își făcuse o imagine destul de urâtă despre orfelinatele din România. "Am citit despre faptul că aici copiii sunt maltratați și ținuți în condiții rele, dar nu este adevărat. Este mult mai bine. Copiii au parte de educatori și nu sunt bătuți ori înfometați", ne-a mai spus Emilie.
Ea este numai una din cei șapte studenți francezi care au ales să facă practică în centrele de asistență socială din Constanța. Cu toții au fost șocați de condițiile bune în care trăiesc copiii și s-au integrat foarte bine în colectivele de educatori. "Am avut un student care s-a înțeles foarte bine cu copiii. Deși cei mai mulți au dizabilități grave, ajunseseră să-l recunoască și să se bucure când venea la ei. Și el a fost foarte serios, a învățat limba română, a participat la toate activitățile noastre, iar la serbarea de Crăciun s-a costumat în Moș Crăciun și le-a adus cadouri copiilor", a povestit Felicia Gheor-ghiu, directorul Centrului "Ori-
zont".



Comentează știrea

misu
26 octombrie 2011
Numai la noi sunt cersetori?

Oh, uitasem ca in Franta curge lapte si miere prin santuri, ca acolo traiesc toti fericiti si imbelsugati! A fost nevoie sa ne lumineze o studenta din Brest cum vine treaba, fiindca pe noi ne stiau salbatici si infometati! Mi-e sila sa tot aud povestile astea!

vlad
26 octombrie 2011
misule....

mie nu mi+e sila de povestile astea ci de tara asta si romanismul de mahala din noi, de care tu dai dovada de altfel din plin. se vede ca nu ai mers niciodata mai departe de cobadin, iar orizonturile tale culturale se opresc undeva in profunzimea pietei grivita. mizeria de pe strazile noastre, copiii strazii ne sunt specifici, fata asta care vorbeste are dreptate. iar celelalte state care au cersetori fii fara griva ca nu sunt ai lor, ci sunt tot tigani de-ai nostri, din romanica noastra scumpa si draga

sever
26 octombrie 2011
ineptiile Emiliei

Sper ca cititorii acestui articol nu sunt atat de naivi sa creada ce spune "cioara" de la Brest? Locuiesc de 31 de ani in tara ei si pot sa va spun ca exista cartiere pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa nu ai probleme."copii",niste banditi la drumul mare,minori,nu au nici o viata de familie.Mananca pe unde pot,fura,agreseaza oamenii,beau,se drogheaza si din cand in cand se duc acasa sa doarma.parintii nu spun nimic.Cand o sa vedeti grupuri de negrii si arabi in fata magazinelor,adolescenti care violeaza sau omoara un comerciant pt 100€,complet analfabeti o sa va intrebati ca dracu cauta" madama" asta la Cta in loc sa se ocupe de deseurile umane de la ea din Franta?Ar fi bine sa-i spuneti proverbul nostru cu maturatul in fata casei ei.

laura
26 octombrie 2011
mda

ști cum e'' nue cea ce crezi , e cea ce vezi..''dar STUDENTA este oarba total...

leonard
26 octombrie 2011
sever eu cred ca tu stai in alta lume, nu in alta tara

daca ai ajuns sa compari romania cu franta si sa spui ca aici e mai bine, atunci eu cred ca esti rupt de realitate. fata asta stie ce vorbeste, dar tu habar nu ai. de 20 de ani bat europa asta in lung si in lat, iar mai multa mizerie si hotie ca aici nu exista.

misu
26 octombrie 2011
Pentru Vlad

Este greu de inteles cum suporti mizeria de pe strazile noastre, romanismul si in general tot ce tine de tara asta pe care o detesti. Care sa fie explicatia ca un om "umblat" ca tine, cu orizonturi culturale nemarginite locuieste in tara asta si nu in alta parte, unde cersetorii sunt ai "altora" si unde toata lumea rade, canta si...danseaza? Sincer, mi-e rusine cu asa "buni" cetateni ca tine!

vlad
26 octombrie 2011
pentru misu

deschide ochii prietene, uita-te in jur, sa vezi in ce tara traiesti. nu te poti duce sa iei o paine fara sa calci in rahat de caine, nu iti poti lasa copilul singur la scoala fiindca e talharit pe strada. ne-au coplesti tiganii, ne e frica de ei in propria tara. si crede-ma ca as fi ramas in oricare alta tara, chiar si in ungaria, daca mi.as fi permis si nu as fi avut alte probleme personale. cert este ca traim intr-un oras mizerabil, murdar, corupt, cenusiu si nu meritam. nici noi dar mai ales copiii nostri

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6537 secunde