PĂRINȚI, REFUZAȚI VACCINAREA COPILULUI? Iată ce pățiți!

571
8
PĂRINȚI, REFUZAȚI VACCINAREA COPILULUI? Iată ce pățiți! - campanievaccinareelevi47102000-1501855285.jpg

Articole de la același autor

Părinții care vor refuza vaccinarea obligatorie a propriilor copii nu vor putea fi sancționați în mod direct, după cum se arată într-un proiect al viitoarei Legi a vaccinării, ce a fost discutat săptămâna trecută de Executiv și urmează să fie adoptat. Cu toate acestea, actul induce ideea unei sancționări indirecte, și anume că înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală va depinde de efectuarea vaccinărilor obligatorii. În plus, seprevede și posibilitatea sesizării organelor penale pentru constatarea și pedepsirea cu închisoarea a faptei de rele tratamente aplicate minorului, dacă un copil împlinește trei ani și n-a fost vaccinat.
Conform formei lansate în dezbatere a proiectului de lege, vaccinarea copiilor va fi responsabilitatea părinților, iar acordul acestora la vaccinare va fi prezumat. Astfel, un eventual refuz al vaccinării copiilor va trebui întocmit în scris. Practic, refuzul părinților la vaccinarea obligatorie a copiilor nu va putea fi sancționat în mod direct, reiese din actul publicat în primăvară de MS. 


"Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimțământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea", este prevăzut în proiectul de act normativ. Totodată, este subliniat că MS va acoperi eventualele prejudicii suferite de persoane în urma vaccinărilor obligatorii.


Totuși, chiar dacă nu se prevede o sancțiune directă pentru părinții care vor refuza vaccinarea, se va putea vorbi de o sancțiune indirectă. 


Concret, la înscrierea copiilor într-o colectivitate de învățământ (adică, în principiu, la grădiniță sau la școală, la stat sau la privat), părinții vor trebui să prezinte o adeverință ce atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii, din rațiuni de siguranță pentru ceilalți copii. "Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare. Pentru identitate de rațiune, dacă nu frecventează o unitate de învățământ, admiterea copiilor într-o colectivitate din serviciile de zi se face în aceleași condiții", prevede viitoarea Lege a vaccinării.


În lipsa documentului din care să reiasă efectuarea vaccinărilor obligatorii, părinții vor trebui să prezinte, în maximum 60 de zile, fie un calendar de recuperare a vaccinărilor obligatorii, fie o adeverință din care să rezulte contraindicațiile medicale pentru anumite vaccinări.


 Ambele documente vor putea fi obținute de la comisia teritorială de vaccinare. În orice caz, chiar dacă se induce ideea unei sancționări indirecte a părinților, pentru refuzul de a-și vaccina copiii, consecințele directe nu sunt explicite. 


Cu alte cuvinte, propunerea legislativă prevede că vaccinările obligatorii trebuie efectuate pentru înscrierea copiilor în
colectivitățile de învățământ, însă nu scrie negru pe alb că, dacă părinții refuză în continuare vaccinările obligatorii, copiii vor rămâne în afara școlii sau a grădiniței. În altă ordine de idei, unitățile de învățământ vor fi obligate să ceară adeverința privind vaccinările, însă nu vor exista sancțiuni pentru neîndeplinirea acestei prevederi sau dacă sunt acceptați copii nevaccinați.


Trebuie subliniat că, dacă un copil împlinește trei ani și părinții nu l-au dus la vaccinările obligatorii, comisiile teritoriale de vaccinare vor putea sesiza organele penale pentru eventuala constatare a faptei de rele tratamente aplicate minorului. În prezent, Codul penal stabilește pentru această faptă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la șapte ani. 


"Scopul principal al acestei legi (viitoarea Lege a vaccinării – n. red.) nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinților și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient, respectiv părinții, în acest caz, dar și rolul statului în asigurarea și garantarea sănătății la nivel populațional", este explicat în expunerea de motive ce însoțește proiectul inițiat de MS.


Comentează știrea

unul
4 august 2017
Romania a ratificat conventia de la Oviedo

Prin Legea nr. 17 din 22 februarie 2001, România a ratificat Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, Conventia privind drepturile omului si biomedicina, semnata la Oviedo la 4 aprilie 1997, si Protocolul aditional la Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, referitor la interzicerea clonarii fiintelor umane, semnat la Paris la 12 ianuarie 1998. Acesta este motivul pentru care adeverinta privind situatia vaccinarilor la inscrierea in scoala nu a mai fost obligatorie. Daca trece aceasta lege si vor incepe sa fie amendati, hartuiti, prigoniti parinti si alte persoane pentru refuzul acceptarii acestui act medical, atunci se va lasa cu niste procese rasunatoare pe la CEDO.

unul
4 august 2017
bine de stiut

În cazul extrem când copilul nu este acceptat la înscrierea la școală/grădiniță/creșă pe motiv că nu este vaccinat, parintele poate: • Să solicite conducerii unității decizia scrisă, însoțită de motivarea în fapt și de temeiurile legale; • Să solicite directorului sau medicului să recunoască în scris faptul că procedura de vaccinare este ineficientă (refuzul de a primi un copil nevaccinat într-o comunitate de vaccinați înseamnă, implicit, că vaccinurile nu au efect). • Să comunice medicilor și directorului unității că nerespectarea voinței lor va duce la un proces civil, respectiv la o plângere penală; • Să se adreseze unui cabinet de avocatură pentru consiliere sau servicii de reprezentare; • Să se adreseze cu plângere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pe motiv că se încalcă dreptul la învatatura al copilului.

unul
4 august 2017
catre presa ticalosita

Mirabela ȘERBĂNESCU, azi, 4 august 2017, legea respectiva a fost momentan amanata !!! Despre aceasta de ce nu scrieti? Unde este impartialitatea? Aveti tema pana la urmatorul articol pe acest subiect sa cititi Legea nr. 17 din 22 februarie 2001 si Constitutia Romaniei. Spor!

Sssss
4 august 2017
Șarlatanilor din ministerul sănătății !

Totul pentru și despre bani, hoții, afaceri și excrocherii! Bestii cu chip de om, ăștia sunt cei din ministerul sănătății și politicienii de la stânga la dreapta politică, sunteți puși doar pe furat și căpătuială și cu oamenii, părinții și copii lor, fie ce o fi ! Bandiților, sunteți oameni fără omenie și fără scrupule ! Voi, cei din ministerul sănătății, ați vaccinat copii, nepoții voștri , vrem să : vedem, unde, cum și când ați vaccunat : copii, nepoții și rudele voastre, ale celor care functionați, în : ministerul sănătății, în toate ministerele guvernului României, parlamentul României, președenție, magistratură......., ca să vedem dacă : copii, nepoții și rudele voastre, au probleme la înscrierea la școală și părinții dacă au de suferit din vari motive, exemplu, pentru că ați sau nu ați vaccunat plozii voștri ?! Unde este libertatea de a hotărâ pentru propria viață / persoană și chiar pentru viața copiilor ?! Dumnezeu ne-a dăruit libertatea de a alege și de a face ce vrem cu viața noastră și voi șarlatanilor de guvernanți, ne impuneți ce vreți voi, sunteți niște bandiți și bestii !

memo
4 august 2017
sarlatanilor

Voi, cei din ministerul sănătății, ați vaccinat copii, nepoții voștri , vrem să : vedem, unde, cum și când ați vaccunat : copii, nepoții și rudele voastre, ale celor care functionați, în : ministerul sănătății, în toate ministerele guvernului României, parlamentul României, președenție, magistratură......., ca să vedem dacă : copii, nepoții și rudele voastre, au probleme la înscrierea la școală și părinții dacă au de suferit din vari motive, exemplu, pentru că ați sau nu ați vaccunat plozii voștri ?! Unde este libertatea de a hotărâ pentru propria viață / persoană și chiar pentru viața copiilor ?! Dumnezeu ne-a dăruit libertatea de a alege și de a face ce vrem cu viața noastră și voi șarlatanilor de guvernanți, ne impuneți ce vreți voi, sunteți niște bandiți și bestii !

memo
4 august 2017
sarlatani

mare adevar

Răspuns la: Șarlatanilor din ministerul sănătății !
Adăugat de : Sssss, 4 august 2017
Totul pentru și despre bani, hoții, afaceri și excrocherii! Bestii cu chip de om, ăștia sunt cei din ministerul sănătății și politicienii...
dan
5 august 2017
pentru idiotul cu spam-ul antivaccin

cand copilul meu se va imbolnavi din cauza copilului tau nevaccinat, pe langaa capul in gura pe care-l vei primi, o sa te alegi si cu o gramada de procese penale privind atentatul la vietile celorlalti copii din comunitate.

unul
7 august 2017
pentru desteptul de dan

Daca copilul tau e vaccinat, de ce sa se imbolnaveasca? Nu il protejeaza vaccinul cel mare si sfant ? Daca copilul tau vaccinat s-ar imbolnavi de o boala pe care nu ar trebui sa o faca, pentru ca e vaccinat contra ei, atunci ai avea dovada perfecta ca vaccinurile nu functioneaza. Plus ca ar trebui sa demonstrezi ca a luat boala de la al meu (in cazul in care ar frecventa aceeasi colectivitate). Ceea ce ar fi destul de dificil. Nu are rost sa imi bat capul sa-ti dau explicatii cat timp tu porti ochelarii de cal si te situezi la nivelul omului de neanderthal (exemplul cu dat capete in gura e cel mai elocvent). Si acum o intrebare: ai introduce in copilul tau ADN apartinand unei alte fiinte umane? Pentru ca exact asta faci cu vaccinul contra rubeolei (inclus in ror), o boala chiar inofensiva. Stii care sunt consecintele acestul lucru? Nu, nici eu nu stiu, nici producatorii (sau daca stiu, nu spun) si asta chiar ma sperie.

Răspuns la: pentru idiotul cu spam-ul antivaccin
Adăugat de : dan, 5 august 2017
cand copilul meu se va imbolnavi din cauza copilului tau nevaccinat, pe langaa capul in gura pe care-l vei primi, o sa te alegi si cu o gramada de...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6836 secunde