Părinții care își părăsesc copiii în spital vor ajunge după gratii

865
2
Părinții care își părăsesc copiii în spital vor ajunge după gratii - spitaljudeteanpediatriecopiiaban-1337874169.jpg
Zeci de copii sunt abandonați în fiecare lună în unitățile spitalicești din Constanța. Părinții își lasă singuri copiii ori pentru că nu au ce să le dea să mănânce, ori pentru că nu le pot oferi un acoperiș deasupra capului. Însă, odată cu adoptarea recentă de către Senat a unei inițiative legislative, acești părinți ar putea ajunge să stea după gratii chiar și zece ani.

Mamele și tații sau reprezentanții legali care își abandonează copiii pentru mai mult de trei luni nu vor mai scăpa nepedepsiți dacă propunerea legislativă va trece de Camera Deputaților. Ideea modificării Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului aparține deputaților independenți Tudor Ciuhodaru și Mircia Giurgiu și a trecut, la începutul acestei săptămâni, de Senat.

Aproape 100 de copii abandonați anul acesta în Constanța

Anul acesta, cei de la protecția copilului au înregistrat 97 de micuți abandonați în unitățile spitalicești. "De la începutul anului și până acum se află în evidența noastră un număr de 97 de copii. Dintre aceștia, 70 au fost reintegrați în familie, opt au fost plasați în grija asistenților maternali profesioniști, doi născuți prematur nu au supraviețuit, iar restul cazurilor sunt în lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța.

Spitalele anunță direcția în momentul în care au în unitate copii abandonați, iar un reprezentant al DGASPC face verificări pe teren și încearcă să afle informații despre părinți de la instituțiile abilitate. Roxana Onea ne-a explicat că această procedură se realizează cu scopul de a contacta părinții pentru a reintegra copilul în familie. "Când acest lucru nu este posibil sau nu găsim părinții, instituim o măsură de protecție specială și de cele mai multe ori copiii ajung la un asistent maternal", a mai spus purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Ce presupune propunerea legislativă

Potrivit inițiativei legislative adoptate tacit de Senat, abandonul reprezintă părăsirea copilului de către părinți sau reprezentantul legal, dezinteresându-se de acesta, mai mult de trei luni. Pedeapsa presupune condamnarea acestora la o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi. Inițiatorii proiectului de lege au menționat că prin dezinteres se înțelege încetarea imputabilă și nejustificată a oricăror legături între părinți sau re-prezentantul legal și copil. Totodată, nu este considerat abandon cazul în care copilul rămâne în grija unuia dintre părinți. Cei care vor constata abandonul vor fi reprezentanții serviciului public de asistență socială, sau, după caz, ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului.

Mai mult, inițiatorii mai propun ca părinții care își abandonează copiii să își piardă drepturile și obligațiile părintești pe toată durata măsurii de plasament dispusă de comisia pentru protecția copilului. Proiectul va fi transmis în forma propusă de inițiatori către Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Comentează știrea

Mihaita
25 mai 2012
Treaba romaneasca...

Asta e la fel ca anuntul din anumite magazine: "Marfa furata se plateste de X ori" Pai daca au parasit copiii, trebuie sa fie cineva sa ii gaseasca. Poate ar trebui actionat asupra cauzei abandonului. Cum ar fi lipsa educatiei, lipsa banilor, ...

Vlad T.
25 mai 2012
Legi proaste facute in graba.

Nu este moral ca cineva sa "produca copii", abandonandu-i iar statul sa-i ingrijeasca. Ce fel de parinti sunt cei care fac acest lucru? Daca nu sunt in stare sa-i creasca, sa aiba grija lor, de ce aduc pe lume copii? Bine este in unele tari din orient unde femeia care intra in maternitate trebuie sa vina cu cineva din familie, sot sau frate, pentru a confirma ca dupa nastere copilul va fi luat de familie. Acolo nu sunt abandonuri in maternitate. Cei care fac copii ca iepurii doar pentru alocatii si cersit ar trebui sa fie stopati in a creste numarul copiilor strazii. Nu este nici o mandrie pentru romani sa avem astfel de cazuri in numar foarte mare. Cine munceste pentru intretinerea acestora? Ajutoarele sociale trebuiesc acordate numai celor care sunt in nevoie si nu puturosilor care nu vor sa munceasca pentru un job sau sa presteze munca in folosul societatii. Daca ei primesc ceva de la societate si ei trebuie sa returneze ceva in folosul comunitatii in care traiesc. Nu este normal ca parintii copiilor abandonati sa fie arestati si pusi in inchisori unde trebuie sa fie ingrijiti. Penitenciarele trebuie sa aiba terenuri agricole, ateliere de lucru unde puscariasii sa produca hrana necesara pentru ei, pentru a reduce povara bugetara. Fiecare din ei sa aiba norme de lucru si sa fie hraniti in functie de cum muncesc. Reeducarea lor se va face numai prin munca, iar munca sa nu fie prea usoara.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Social : Pedepsiți din fașă
Pagina a fost generata in 0.176 secunde