Părinții, taxați dacă vor să-și înscrie copilul la grădiniță

1927
Părinții, taxați dacă vor să-și înscrie copilul la grădiniță - gradiniteanalize1-1315508641.jpg
Pentru a fi primiți în colectivitate, toți prichindeii înscriși la creșă și grădiniță trebuie să aibă o adeverință medicală, din care să reiasă că sunt clinic sănătoși și să efectueze un set de patru analize obligatorii (exudat faringian, exudat nazal, examen coproparazitologic și coprocultură). De asemenea, este și cazul micuților care pășesc în clasa întâi.
Serviciile medicale pentru copii ar trebui să fie gratuite. Ajunși însă la cabinetul medicului de familie, părinții află cu surprindere că trebuie să scoată bani din buzunar dacă vor să obțină actele medicale pentru a-și înscrie copilul în sistemul de învățământ. Explicația oferită de angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța face referire la faptul că cel mic nu este suferind (!). "Pentru a beneficia gratuit de analizele medicale, este nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie. Dar copilul nu este bolnav, astfel că biletul de trimitere nu poate fi eliberat, iar analizele medicale se efectuează la cerere. Ceea ce înseamnă că sunt contra cost", au subliniat reprezentanții CJAS Constanța.
Laboratoarele, profitând de ocazie, au realizat pachete promoționale, care includ cele patru analize, valabile în multe cazuri până pe 15 septembrie. "Condiția este ca toate cele patru analize să fie efectuate într-o zi. Copilul trebuie adus dis-de-dimineață, fără să mănânce nimic înainte, fără să se spele pe dinți și pe ochi", ne-au declarat cadrele medicale de la un laborator constănțean. Iar prețurile diferă de la o unitate la alta, variind între 90 și 50 de lei. Dacă ar plăti fiecare analiză în parte, părinții ar trebui să achite aproximativ 30 de lei pentru fiecare. Rezultatele sunt eliberate între trei și cinci zile, după care părinții trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru eliberarea adeverinței medicale. Și pentru aceasta trebuie să scoată din buzunar 10 lei.
Pe lângă acestea, mai este nevoie de alte două adeverințe de la medicul de familie, bineînțeles, tot contracost, care să dovedească faptul că părinții sunt clinic sănătoși și nu suferă de boli cronice. Pentru asta, încă 20 de lei.

Analizele obligatorii pentru preșcolari
Exudatul faringian - examen care identifică prezența unei infecții bacteriene sau virale la nivelul gâtului. O mostră de secreții este prelevată, pentru analize, de la nivelul cavității faringiene.
Exudat nazal - prin acest examen microbiologic se identifică germeni precum: meningococ, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Corynebacterium diphtheriae și enterobacteriile. Prelevarea probei se face prin introducerea tamponului de uz general, udat cu soluție salină, în fosele nazale, atât cât este posibil și se rotește ușor pentru a face posibilă desprinderea secreției.
Examen coproparazitologic - utilizat pentru identificarea paraziților intestinali, precum giardia sau tenie.
Coprocultură - indicat pentru depistarea enterobacteriilor, și anume a infecțiilor cu germeni din grupul Shigella, Salmonella sau Escherichia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5353 secunde