Noul Cod Civil schimbă radical divorțurile: soțul înșelat primește despăgubiri

1446
Noul Cod Civil schimbă radical divorțurile: soțul înșelat primește despăgubiri - divort-1315556821.jpg
Mai multă atenție dacă vi se întâmplă să mai călcați strâmb. Veți plăti pentru infidelitate. Soțul înșelat primește despăgubiri, stabilește noul Cod Civil care intră în vigoare peste trei săptămâni. Codul aduce modificări și în cazul custodiei copiilor. Chiar dacă sunt divorțați, părinții vor putea hotărî împreună asupra educației și a timpului liber, informează Realitatea.net.

Potrivit noului Cod Civil, partenerul înșelat poate cere de acum despăgubiri, la desfacerea căsniciei. Poate cere bani sau bunuri și dacă a fost abuzat fizic sau psihic, dacă a suportat un soț bețiv sau pentru că acesta a plecat de acasă. Vor fi despăgubiți însă doar cei care și-au pus pirostriile în urmă cu cel puțin două decenii.

Și logodna a fost reglementată, astfel că dacă unul dintre parteneri o rupe subit, celălalt poate să ceară despăgubiri în instanță.

Din octombrie, mirii care nu vor să aibă bătăi de cap cu împărțirea averii la un eventual divorț vor putea încheia contracte prenupțiale. Așadar, printr-o simplă vizită la notar, va fi bătut în cuie modul în care cei doi își vor împărți averea.

Tot prin această lege, părinții care divorțează vor avea custodia comună a minorilor rezultați din căsătorie. Asta înseamnă că cei doi vor putea decide împreună atât în privința educației, a timpului liber, cât și a activităților extrașcolare. În plus, legea dă dreptul copiilor de peste 10 ani să fie întrebați de judecător cu cine preferă să rămână.

Legea este permisivă și permite ca în cazul în care într-o familie există mai mulți copii, domiciliul celor mici să fie diferit. Condiția este ca șederea să alterneze: când la mama, când la tata. Dacă cei doi nu se pun însă de acord, instanța va reveni la custodia unică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.277 secunde