X

Pasajul-WC din zona Abator, dormitorul vagabonzilor

2864

Articole de la același autor

Un real focar de infecție – asta a ajuns pasajul subteran din dreptul pieței Abator, care a fost special conceput pentru siguranța constănțenilor care locuiesc sau frecventează zona, așa încât să nu se blocheze traficul suprateran. Acum, acest pasaj nu este decât o casă pentru oamenii străzii, spre nemulțumirea localnicilor.

În întreg municipiul sunt trei astfel de pasaje subterane: cel din zona Abator, cel de la Gară, care a beneficiat de o „față” nouă, și eternul reabilitat de pe strada Ștefan cel Mare.

Pasajul din cartierul Abator a fost reabilitat în anul 2017, iar în anul 2018 a fost transformat în galeria „artei stradale”, precum a fost și cel din zona Gării, în anul 2020.

Cu toate acestea, condițiile deplorabile și prezența constantă a persoanelor fără adăpost au transformat pasajul într-un loc evitat de locuitori. Ca urmare, constănțenii din zonă au solicitat autorităților o trecere de pietoni care să le permită traversarea străzii în siguranță, cerere care a fost în cele din urmă aprobată. Decât să reabiliteze pasajul, mai bine câteva „zebre“ trasate pe stradă!



Șoseaua Mangaliei, intens circulată mai ales în orele de vârf, a devenit și mai aglomerată din cauza noii treceri de pietoni. Oamenii preferă această alternativă, refuzând să mai folosească pasajul subteran, considerat periculos și murdar. Din păcate, traficul rutier a devenit un coșmar pentru șoferi, care adesea dau vina pe pietoni pentru ambuteiajele frecvente.

„Ne bucurăm că ne-au făcut trecere de pietoni!”

Aspectul pasajului este dezolant: pereții sunt scorojiți și desenați cu graffiti, mirosul este unul înțepător și foarte neplăcut din cauza persoanelor care obișnuiesc să își facă nevoile în pasaj. Așa că nu e de mirare că locuitorii din zonă au cerut disperați o trecere de pietoni.

„Este pasajul groazei, sincer vă spun. Miroase a urină și a gunoi. Șoseaua Mangaliei este una foarte intens circulată, iar acest pasaj ne-a fost de un real folos celor mai în vârstă sau celor cu copii mici. Însă, cu timpul, acest pasaj nu a devenit decât un loc pentru oamenii străzii. Stau toată ziua acolo, mai ales când este frig. Beau, fumează și își fac nevoile acolo. Este groaznic!”, ne-a declarat Marcel Popa, localnic din zona Abator.



„Foarte puțină lume mai folosește acest pasaj. Ne este frică! Ne bucurăm că ne-au făcut o trecere de pietoni pentru a traversa mai repede și în siguranță strada. Îți este frică să treci pasajul pe timp de zi, nu vreau să mă gândesc ce este acolo pe timp de noapte”, a adăugat Andreea Ilie, tânără care frecventează zona.

Șoferi nemulțumiți

Din păcate, traficul rutier a devenit un coșmar pentru șoferi. Din cauză că pasajul nu mai este folosit, iar pietonii aleg să treacă direct pe trecerea de pietoni, pe Șoseaua Mangaliei, în fiecare zi, se creează ambuteiaje, spre necazul șoferilor. Mulți dintre conducătorii auto nu cunosc situația cu care se confruntă locuitorii din cartierul Abator și susțin că din cauza lor se creează cozile interminabile în trafic.



„Au pasaj subteran special conceput pentru a traversa în așa fel încât circulația rutieră să nu fie îngreunată. Nu înțeleg de ce traversează pe la stradă, cred că unii nu vor să urce și să coboare scări, de lene”, ne-a declarat un șofer de taxi din zonă.

„Seara, la ora 17:00, coada începe de la Gară și se mișcă foarte greu, pentru că la fiecare două minute cineva trece pe acea trecere de pietoni, ceea ce, pentru noi, este crunt. Traficul s-ar desfășura mult mai ușor dacă ar trece prin pasajul acela subteran, pentru că eu consider că nu a fost construit degeaba. Cu o bidinea și apă s-ar rezolva problema blocajului în trafic”, a adăugat Alin T., șofer din Constanța.



Astfel, pasajul subteran din zona Abator, odinioară o soluție menită să sporească siguranța pietonilor și să fluidizeze traficul, a devenit un loc evitat de localnici, din cauza stării în care a ajuns pasajul, combinată cu prezența persoanelor fără adăpost. Deși trecerea de pietoni este o soluție bună pentru constănțeni, aceasta contribuie la îngreunarea traficului rutier în orele de vârf, spre nemulțumirea șoferilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4512 secunde