Paștele Blajinilor, transformat în Paștele Cerșetorilor

1233
Paștele Blajinilor, transformat în Paștele Cerșetorilor - 241d608bd4e767a4751dad48305f5704.jpg
Creștinii au sărbătorit, ieri, Paștele Blajinilor. Tradiția de a merge împreună cu familia, la cimitir, la mormintele celor dragi și a de a mânca bucate de sărbătoare acolo a fost respectată, duminică, de mii de constănțeni. Cimitirele Constanței au fost adevărate furnicare. Picnicurile din cimitir au fost însă serios perturbate de cerșetorii insistenți. Oamenii au fost pur și simplu agasați de sutele de țigani care au împânzit cimitirele pentru a primi de mâncare și de băut.
"Hristos a înviat! Dați-ne și nouă un pachet, cât de mic! Bogdaproste!". Cu astfel de cuvinte veneau pe rând la mormintele unde vedeau mesele întinse și nu se lăsau plecați decât dacă primeau ceva. Și, pentru ca să fie și mai înduioșători, trăgeau după ei și câte un copil.
"Pur și simplu ne-au înnebunit. De când intri pe poartă și până ieși, te împiedici de ei. Nu te lasă să treci, nu te lasă să mănânci, stau călare pe tine până le dai ceva", ne-a spus, ieri, în Cimitirul Central, Maria Ionescu. Alături, o altă familie încerca să facă rânduielile religioase pentru pomană. "Nici nu am apucat să chemăm preotul să citească mâncarea, că au și tăbărât pe noi. De-abia i-a gonit soțul meu, că mai aveau puțin și luau singuri pachetele de pe mormânt", s-a plâns și Camelia Neagu.

Astăzi continuă "distracția"
Înconjurați și încolțiți, oamenii erau efectiv asaltați de cerșetorii încărcați cu sacoșe mai mari și mai grele decât ei. Cu gândul să scape de "atacatori", creștinii le dădeau un pachet pe care îl îndesau degrabă în sac. Apoi se mutau la alt mormânt. "Ne-au disperat. Am pregătit 20 de pachete. La început, am dat vreo două-trei, apoi, când au văzut că le dăm, au venit toți grămadă. S-au anunțat, nu știu ce au făcut. Nu mai scăpam de ei", ne-a povestit Ion Oprea.
La un moment dat, printre morminte, am zărit și doi polițiști. Îl escortau către ieșire pe un cerșetor în vârstă, pe care îl văzusem mai devreme cerând de băut. El nu vroia mâncare, vroia doar un gât de vin. Supărat pe polițiștii care i-au stricat distracția, aceasta le-a vorbit urât și le-a spus că o să-i certe comandantul atunci când va afla că l-au dat tocmai pe el afară. L-au scos din cimitir, i-au spus să nu mai intre, că a băut destul, dar, cinci minute mai târziu, acesta se instala comod pe un alt mormânt, ceva mai la dreapta de poartă.
Iar "distracția" va continua astăzi, căci mulți constănțeni fie nu au putut să ajungă ieri la cimitir, fie au sperat că vor evita aglomerația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2476 secunde