Patronii din turism, supărați pe autorități că au distrus această industrie

340
2
Patronii din turism, supărați pe autorități că au distrus această industrie - fotofondturism-1519663130.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii din industria ospitalității s-au reunit, cu ocazia Târgului de Turism al României, pentru a dezbate cele mai urgente probleme, care afectează dezvoltarea turismului românesc.

Au participat Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația de Ecoturism din România, Bucharest Tourism Board, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Federația Industriei Hoteliere din România, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Clubul Profesioniștilor din Turism.

Cele nouă patronate și asociații din industria ospitalității se declară nemulțumite de neimplicarea autorităților în dezvoltarea turismului românesc, lucru care a dus la o promovare aproape inexistentă a României, lipsa personalului calificat pe segmentul turism și Horeca și, nu în ultimul rând, absența parteneriatului dintre stat și mediul de afaceri.

Cer înființarea Organizației Române de Turism

Reprezentanții mediului privat susțin crearea unui parteneriat public-privat, pe modelul de succes din țări cu tradiție și rezultatele notabile în turism, venit cu propunerea înființării Organizației Române de Turism, pentru a permite astfel colaborarea dintre autoritățile publice și sectorul privat. Promovarea României trebuie să fie o prioritate a autorităților centrale și locale.

"De la alegerea participării României la târguri de turism și până la desființarea birourilor de promovare din străinătate, autoritățile de resort au luat decizii unilaterale, fără implicarea mediului privat, care ar fi putut contribui prin know-how sau la o mai bună vizibilitate a țării în plan extern. Mai mult, legea turismului e nevoie să proiecteze o viziune a turismului la nivel național, având în centru conceptul de destinație și organizația de management a destinației atât la nivel local, cât și la nivel național. Această abordare este absentă din propunerea de lege a turismului, în condițiile în care ar fi trebuit să fie centrul acesteia", precizează reprezentanții ANAT.

Măsuri pentru reducerea crizei de personal

Patronatele și asociațiile reclamă, de asemenea, lipsa forței de muncă având calificare în hoteluri și restaurante și cer autorităților măsuri pentru reducerea crizei personalului calificat, una dintre acestea fiind sprijinirea înființării de școli profesionale. Mai mult, la nivel universitar nu sunt echivalate diplomele unor universități recunoscute la nivel mondial.

"În ceea ce privește învățământul de specialitate, deși în străinătate practica este componentă integrantă în anii de studiu, în unitățile de învățământ din România este limitată la trei săptămâni pe an de studiu. Pentru angajarea temporară, autoritățile nu facilitează sub nicio formă angajarea de personal străin, ci dimpotrivă aplică reguli restrictive și discriminatorii. Nu în ultimul rând, ezitările și chiar anulările unor decizii publice creează haos în întreaga industrie, dialogul între părți nu este unul eficient, rolul Consiliului Consultativ fiind practic egal cu zero din moment ce ședințele, de cele mai multe ori, nu se mai țin. Patronatele doresc conștientizarea impactului politicilor publice ale unor ministere (în special Educație, Sănătate, Transporturi, Cultură, Mediu etc.) asupra industriei ospitalității, de cele mai multe ori deciziile acestora îngreunând desfășurarea activității operatorilor din turism", mai spun patronii din turism. 

Comentează știrea

Marin Zorescu
27 februarie 2018
Turism n-a ezistat

A existat coruptie,a existat trafic de influenta,a existat nepricepere,prostie,dansuri lascive din cur,a existat Samba(un dans cu specific dobrogean),palmieri,au existat salarii uriase in minister,a existat complicitate intre patronate,intre voi si functionari de stat,intre stat si politic,intre politic si patronane,intre ONG-uri si FSN-uri/PSD-uri,a existat panarama Tomiris,a existat nebunul Mazare si cate si mai cate n-au existat. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume,un singur nume,li s-a spus POLITIZAREA TURISMULUI sau altfel spus NUMIRI POLITICE sau ONG-uri CAPUSA,sau CAPUSAREA TURISMULUI sau COMPLICITATEA PATRONATELOR CU STATUL.Pai ,Mazare ce a facut mai nărozilor ? N-a facut turism in Mamaia ? Nu s-a ocupat de turism ? Nu a capusat statiunea Mamaia ? Dar tanti Woodrea ? Tanti Woodrea nu a incalecat un cal la herghelia din Mangalia ? Nu a riscat ea sa-si rupa spatele spre gloria turismului romanesc ? Ca putea sa cada de pe cal.Saraca ! Pai ala nu e turism ? Atunci i-ati aplaudat.Azi v-a bagat in sedinta narozii astia din PSD.Vai de capul vostru.

Mesterul
27 februarie 2018
Manole

Ce anume i-o impiedica pe patronii .. mai corect ar trebui sa fie doar proprietarii ... din turism sa isi infiinteze ce organizatia de care au nevoie? Cine sa le-o infiinteze? Bobonica ? Sa fin seriosi... Doamna Martin? De ce anume de la autoritati au nevoie? pai autoritatile nu functioneaza dupa o lege? Deci au nevoie de o alta lege. Sa faca bine sa o ceara. Nu au nevoie de nicio autoritate si de niciun minister care sa se falfaie cu frunza sau cu o aia prin lumea larga ..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6676 secunde