PERICOL DE CUTREMUR! Cum ar face față CONSTANȚA unui seism puternic

1511
3

Articole de la același autor

Deși în anul 2008, pe lista clădirilor cu risc seismic din municipiul Constanța figurau 43 de imobile, în prezent, mai sunt doar șase. Cel puțin așa susțin reprezentanții Primăriei Constanța. Unele au fost reabilitate, altele au fost demolate, cert este că, la ora actuală, cele mai multe dintre ele au dispărut din listele oficiale. 


La Serviciul Inspectorat Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța, figurează șase imobile expertizate cu risc seismic. 


"Noi avem în prezent șase clădiri, din care trei aveau spații comerciale la parter. S-a ordonat ca acestea să fie închise, iar proprietarii au fost notificați că trebuie să le reabiliteze și să le pună în siguranță", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful Serviciului Inspectorat Protecție Civilă, Ștefan Taran. 


Potrivit acestuia, este vorba despre clădiri foarte vechi, ce necesită lucrări ample de refacere. 


"Statul este cel care face expertiza în urma căreia imobilul primește acea bulină roșie. Tot statul realizează pro-iectul de reabilitare, însă locatarii trebuie să realizeze fizic consolidarea. Dar și aici le-a fost întinsă o mână de ajutor, existând posi-bilitatea de a contracta credite pe 25 de ani, la care dobânzile sunt subvenționate tot de către stat. Practic, Guvernul le-a întins două mâini acestor proprietari și, cu toate acestea, nu și-au refăcut imobilele", a mai spus Ștefan Taran. 


Locatarii sau proprietarii nu vor însemnarea imobilelor cu risc seismic 
Se pare însă că, deși unele clădiri nu sunt incluse în grad de risc seismic, ele nu sunt în stare prea bună. 


"Mai sunt și alte imobile cu probleme, dar noi nu avem voie să le facem publice. Nu pot să fac acest lucru, pentru că îmi sar oamenii în cap. Ei nu mai pot să le vândă sau să le asigure", ne-a mai spus șeful de la Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța. 


Acesta a mai adăugat, totuși, că proprietarii imobilelor respective au fost notificați de situație și știu la ce riscuri se expun. 


Astfel, ar fi vorba despre aproximativ 35 de blocuri care prezintă grad de risc seism ridicat, însă proprietarii sau locatarii nu sunt de acord ca imobilul respectiv să fie inclus oficial pe lista celor cu bulină roșie. 


"Este nevoie de acordul tuturor locatarilor pentru a se face însemnarea oficială, iar oamenii nu vor să-și dea acordul. Mai nou, există o propunere legislativă ca însemnarea să se poată face și fără acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor. Până atunci, însă, trebuie să respectăm legile actuale", a mai precizat Ștefan Taran. 


Comentează știrea

Warrior
9 decembrie 2015
Un betiv

Curios! Taran era treaz cand a acordat acest interviu? Fara nicio legatura cu acest subiect, chiar nu realizeaza nimeni ca in fruntea unei asemenea compartiment din Primarie, isi duce veacul de an de zile un betiv, spagar?

costin
9 decembrie 2015
cutremur

Din statistici de cand exista cutremure in romania in constanta nu s-a prabusit nici-o cladire eventual niste cosuri de fum si vreo dugheana veche si nici pierderi de vieti omenesti din cauza protectiei platoului continental care se intinde din scandinavia pana in dobrogea si reprezinta un scut pentru dobrogea reducand intensitatea cutremurilor din vrancea.

Cetatean
9 decembrie 2015
RAEDPP

Ce faceti cu cladirile din Piata Ovidiu? Majoritatea sunt vai de mama lor, pline de chiriasi mai mult sau mai putin legali, pe care "oamenii" din primarie si RAEDPP vor sa le vanda la pret de imobil nou. Cred ca un " cutremur" tip DNA ar fi util pe la domniile lor pe acasa... Nea Mazare a vandut tot ce a putut si a vrut din Constanta si acum sta cu pieile intinse la soare prin Brazilia...cred. Cred ca ar fi nevoie de o noua revolutie pentru schimbarea administratiei locale...din nou..cred. Sarbatori Fericite stimati cititori!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 22 Noiembrie 2015
Stire din Social : A fost cutremur în România, azi
Sâmbătă, 05 Decembrie 2015
Stire din Actual : Cutremur de magnitudine 7,1, produs azi
Pagina a fost generata in 1.4919 secunde