Persoanele care adoptă un copil primesc concediu de trei luni plătit cu 10.000 lei

492
Persoanele  care adoptă  un copil primesc concediu  de trei luni  plătit cu 10.000 lei - adoptie-1442427650.jpg

Articole recomandate

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care procedura de adopție atât în cazul adopțiilor interne, cât și al celor internaționale se simplifică, iar persoanele care adoptă un copil vor putea beneficia de un concediu de acomodare de trei luni, plătit cu 3.300 lei lunar.

Proiectul de lege propune o serie de dispoziții procedurale care să permită finalizarea unei adopții pentru toate cele trei etape - declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției într-o perioadă mai scurtă de timp. Astfel, termenul de apel în instanța judecătorească va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecată va fi în 15 zile de la înregistrarea cererii. În plus, pentru judecarea cererilor de încredințare în vederea adopției, nu va mai fi necesară citarea părților, fiind evitată o durată mare de timp pentru soluționarea dosarelor.

O noutate reglementată prin acest proiect de lege vizează acordarea unui concediu de acomodare, cu o durată de maximum 90 de zile și a unei indemnizații lunare pe durata încredințării în vederea adopției, oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit.

Valoarea indemnizației va fi raportată la indicatorul social de referință (ISR) și va fi în cuantum de 6,8 ISR. Aceasta ar însemna circa 3.330 lei pe lună. Valoarea indicatorului social de referință este în prezent de 500 de lei. Concediul se acordă în cazul adopției unui copil cu vârsta mai mare de doi ani, întrucât în cazul copiilor de până la doi ani, sunt incidente dispozițiile privind concediul și indemnizația lunară privind creșterea copilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2865 secunde