Persoanele cu dizabilităţi din centrele DGASPC vor beneficia de o serie de facilităţi

371
Persoanele cu dizabilităţi din centrele DGASPC vor beneficia de o serie de facilităţi - conditii-1627491888.jpg
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”. Acesta face referire la dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi şi include o caravană ce are drept scop informarea, conştientizarea şi implicarea autorităţilor locale în procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin dezvoltarea de servicii alternative. Ne referim aici la Locuinţele Protejate şi Centrele de zi de recuperare. În acest context, recent, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanţii primăriilor, şcolilor, Poliţiei şi toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din Independenţa şi Dumbrăveni, care vor beneficia de Centrele de zi de recuperare ce se vor înfiinţa în localităţile Chirnogeni şi Topraisar, alături de opt Locuinţe Protejate.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecţie socială în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilităţi vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susţinută prin două tipuri de finanţări: pentru copii este vorba despre o finanţare pe Programul Operaţional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilităţi vorbim despre Programul de Interes Naţional, fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conştientizare şi facilitare comunitară.

Aşadar, pe viitor, persoanele cu dizabilităţi din Independenţa şi Dumbrăveni nu vor mai fi nevoite să străbată cei peste 70 de kilometri până la Constanţa pentru a beneficia de tratament. Ei se vor putea adresa centrelor de zi și de recuperare din Chirnogeni sau Topraisar, localităţi aflate la distanţe cuprinse între 17 şi cel mult 40 de kilometri.

Precizăm că la Chirnogeni a început deja ridicarea a patru Locuinţe Protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare, iar lucrările sunt avansate. Locuinţele sunt destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol.

De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare, aceasta urmând a fi modernizată şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri. De asemenea, pe lângă Locuinţele Protejate şi centrele de zi din Chirnogeni şi Topraisar, serviciile se vor extinde şi în localităţile Nicolae Bălcescu, Băneasa şi Negru Vodă.

Centrele de Zi vor avea foişoare pentru socializare şi organizarea unor evenimente pentru beneficiarii Locuinţelor Protejate şi pentru comunitate deopotrivă. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.076 secunde