Nu există lună în care constănţenii să nu fie „compostaţi” de colţii nemiloşi ai câinilor, dar şi ai altor animale, precum pisici, maimuţe, şobolani, hamsteri, vulpe şi, mai nou, jder. Numai anul trecut, au ajuns la serviciul antirabic al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanța 1.241 persoane care au fost muşcate. Din fericire, cele mai multe cazuri s-au prezentat cu răni uşoare, de obicei cauzate de animale fără stăpân, nevaccinate şi nici deparazitate.Conform datelor Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, pe parcursul anului trecut au solicitat îngrijire medicală peste o mie de persoane muşcate de diferite animale, dar în mare parte de câini, acestea fiind vaccinate antitetanos. „În 2023, am avut 1.167 plăgi muşcate, iar în 2024, fără luna decembrie, avem 1.241 cazuri. Majoritatea, peste 800 de cazuri, sunt muşcături de câine şi circa 300 de pisici. De asemenea, au mai fost înregistrate cazuri de muşcături de şobolani, maimuţă, hamster, vulpe şi o plagă de jder. Tot anul trecut am avut şi 15 pacienţi străini cu plăgi muşcate. Din păcate, 57 de persoane au fost muşcate de propriii câini. Pacienţilor li s-a aplicat terapia antirabică necesară”, ne-a declarat directorul unităţii sanitare, dr. Claudia Cambrea.
Una dintre persoanele „compostate” ne-a mărturisit că a fost atacată de unul din câinii aciuați în cartierul în care locuieşte, zona Km 4-5. „Patrupedul ieșit dintr-o scară de bloc şi s-a năpustit asupra mea. Un vecin mi-a sărit, însă, în ajutor şi m-a salvat de colții animalului, însă a fost și el mușcat de câine. O a treia victimă, o rudă de-a mea, a scăpat doar cu câteva zgârieturi”, ne-a declarat Irina G. Ca aceştia există multe alte persoane, care ajung la spital, unde li se curăță plăgile şi li se administrează vaccin antitetanos.
Specialiştii le recomandă celor muşcaţi de animale, indiferent dacă acestea sunt sau nu comunitare, să se spele imediat cu apă şi săpun, pentru a scădea riscul de îmbolnăvire. Următorul pas este să se adreseze centrului antirabic, pentru tratament adecvat.
Constănţenii sunt, însă, îngrijoraţi de numărul mare de câini maidanezi care circulă pe străzi şi care îi pot ataca. Partea bună este că o parte dintre ei au ajuns la adăpostul de animale fără stăpân, dar mai există alte câteva sute care se plimbă nestingheriţi pe unde vor, iar unii sunt chiar agresivi. Menţionăm că, la ora actuală, în acest adăpost sunt găzduiţi 450 de câini, dar, probabil, pe străzi, mai există alte câteva sute.
„Continuăm să acționăm prompt la toate sesizările primite, în special în cazurile în care sunt semnalați câini agresivi, pentru a asigura siguranța comunității. În ceea ce privește câinii aflați în grija municipalității, vă informăm că în adăpostul nostru se află peste 450 de căței care așteaptă să-și găsească o familie iubitoare. Ne dorim să le oferim tuturor o șansă la o viață mai bună și încurajăm persoanele interesate să vină să-i cunoască și, dacă pot, să-i adopte”, au precizat reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Având în vedere numărul mare de patrupede de prin cartiere, încercaţi să vă feriţi cât se poate de ele. În cazul în care sunteţi victima câinilor comunitari, prezentaţi-vă rapid la spital, pentru ca sănătatea să nu vă fie pusă în pericol, întrucât rabia poate fi letală. Mai mult decât atât, muşcăturile pot fi periculoase, atât din cauza riscului de infecţie locală şi sistemică, gradului de leziune, dar există şi posibilitatea ca muşcătura să lezeze vase importante care pot determina hemoragii puternice.