Studenții își pierd dreptul de a călători accesibil! "Își bat joc de noi. Nu suntem susținuți deloc"

2874
14
Studenții își pierd dreptul de a călători accesibil!

Articole de la același autor

Vești proaste pentru studenții din România. De la începutul acestui an, ei nu vor mai beneficia de reducerea de 90% la biletele de tren pentru toate călătoriile efectuate cu CFR Călători. Este o decizie care a ”căzut” greu peste tineri, în contextul în care mulți dintre ei foloseau această reducere pentru a călători în scopuri educaționale, dar și pentru a se relaxa.

Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal- bugetare propus pentru anul 2025 introduce restricții privind facilitățile de transport pentru studenți. Propunerile din proiectul publicat de Ministerul Finanțelor limitează considerabil posibilitatea studenților de a participa la activități educaționale sau culturale în afara centrelor universitare, după cum au criticat și reprezentanții organizațiilor studențești.

Potrivit comunicatului emis de CFR Călători, studenții înscriși la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile acreditate din România vor putea cumpăra bilete de tren cu reducere de 90% doar pe rutele dintre orașul de domiciliu și cel în care se află universitatea. Pentru a beneficia de reducere, studenții trebuie să prezinte legitimația de student vizată pentru anul universitar în curs, pe care să fie specificat orașul universității, alături de actul de identitate în original.

Decizia a căzut ca un trăsnet peste toți studenții, care, acum, consideră că sunt batjocoriți de către statul român. Mai mult decât atât, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a lansat o petiție online pentru păstrarea reducerilor la transportul feroviar oriunde în țară, care a fost semnată de peste 30.000 de studenți.

Studenții au criticat dur această decizie, subliniind că „după Revoluția din 1989 și până în prezent, dreptul studenților de a circula cu transportul intern feroviar nu a fost niciodată limitat doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studiau”.

Mulți studenți consideră că sunt tratați cu dispreț de statul român, având în vedere decizia de a păstra reducerile pentru transportul feroviar intern, doar pentru o singură rută. În anii trecuți, o altă măsură asemănătoare a stârnit controverse. Studenții aveau reducere doar 50%, pe când elevii, care nu folosesc atât de des acest transport în comun, beneficiau de gratuitate.

Pe lângă toate aceste nemulțumiri, mulți studenți au subliniat faptul că veniturile lor sunt extrem de limitate, iar aceste reduceri le ofereau o șansă reală de a participa la activități educaționale, culturale sau sociale în alte orașe. Într-un context economic în care mulți dintre ei abia reușesc să-și acopere cheltuielile de bază, pierderea acestei facilități este un nou obstacol pus de stat în calea dezvoltării lor.

„Își bat joc de noi! Nu suntem susținuți deloc de statul român. Ne taie bursele, dar și reducerile la transportul în comun. Apoi se întreabă de ce pleacă tinerii din țară. Vom deveni singurul stat european care nu acordă absolut niciun beneficiu privind transportul studenților”, a declarat Vlad C., student în Constanța.

„Mi se pare nedrept ca statul să taie tocmai de la cei care au cea mai mare nevoie. În loc să ne sprijine să ne dezvoltăm, ne 
pun piedici. Asta nu e normal într-o țară care pretinde că sprijină tinerii și educația”, a spus și Ana Maria M., studentă.



„Până acum era batjocură”


De partea cealaltă, multe persoane sunt de acord cu această decizie și îi critică pe studenții care se „plâng” la orice lucru. Pe rețelele de socializare curg mesajele criticilor.

„Foarte bine, să se plătească drumul către educație, nu distracții, concerte și alte deplasări! La muncă se poate duce fiecare!”, „O măsură de bun-simț... așa ar fi fost normal dintotdeauna, până acum era batjocură”, „Mi se pare corect, pentru că... în vacanțe se plimbă, pe unde vor și cum vor... mușchii lor! Nu este corect, nu suntem cumva... egali în drepturi?”, sunt doar câteva din mesajele scrise de către constănțeni pe rețelele de socializare.

Susținătorii acestei măsuri consideră că reducerile de transport generau pierderi pentru companiile de transport și, implicit, pentru stat și că reprezentau o povară inutilă pentru buget. Mulți români susțin că reducerea era folosită de către studenți în mod abuziv, adică se plimbau prin țară, în loc să învețe. Mai mult, aceștia erau deranjați de numărul mare de studenți care circulau cu trenul în perioadele aglomerate din an.

Cu toții cunoaștem situația financiară a multor studenți din țară. Mulți dintre ei locuiesc la sate și sunt nevoiți să se mute în alte orașe, în chirie. Acest lucru implică alte cheltuieli, iar această măsură le va afecta și mai mult bugetul.



Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Hai lasa-ma
4 ianuarie

"dreptul de a calatori accesibil" Vedeti ca "dreptul" asta s-a realizat abuziv pana acum pe taxele celor ce muncesc. Eu si altii ca mine nu mergem zilnic la munca ca sa sustinem transportul unor pierde vara. LA MUNCA, NU LA INTINS MANA!

Pe bune?
4 ianuarie

Reducerea nu a reprezentat niciodată un mod de a se lua din taxe intrucat banii nu erau "luati" de undeva, pur si simplu biletele erau luate la un pret mai mic, atat, nu exista vreo decontare sau plată de la stat pentru firmele feroviare. Pe langa asta, ce sustineti indirect este fie 1.ca ar trebuii sa aibe 2 ocupatii (job si facultate) pentru ca "la munca", dupa cum spuneti voi, ar insemna un venit de bani, ceea ce din facultate deseori nu exista, poate la un venit infim; insa tot muncă este. Asadar, solutia ar fi ca studentii sa muncească in plus pe langa facultate, iar dvs. ca sa nu fiti ipocrit, sa aveti echivalentul a ce fac ei si sa aveti 7/7 zile ocupate, fie prin munca mai multa fie prin 2 joburi. sau 2.ca ar trebuii ca studentii sa se lase de facultate in favorul unui job, ceea ce ar stagna semnificativ dezvoltarea țării in spatiul cultural, dar, cine știe, poate sunteti pur si simplu imoral si asta doriți. Printre studenții pe care-i vedeti ca se distrau la concerte, sa stiti ca existau si altii care calatoreau la domiciliu sau cu alte scopuri tot educationale, adica care sa pregateasca pentru un job sau, indirect, pe altii. Pe langa asta, studentii cu domiciliul la un parinte abuziv nu se pot duce la rude sau celalt parinte daca este din alta localitate, frumos ar fi sa va intoarceti in fiecare zi acasa, dupa naveta, intr-un loc care sa va sece cineva de orice fel de chef de viata, nu? Doar pentru ca pot exista probleme mai mari in randul anumitor adulti asta nu exclude si nici nu combate in vreun fel problemele tinerilor, daca fac ceva, sunt adunate laolalta sa vedem cat de subdezvoltati suntem ca țară si cat de incompetenți suntem încât in loc sa ne susținem ne tragem in jos unul pe altul. Sper sa aveti bucurii mai mari in viata decat comentariul asta.

Răspuns la:
Adăugat de : Hai lasa-ma, 4 ianuarie
"dreptul de a calatori accesibil" Vedeti ca "dreptul" asta s-a realizat abuziv pana acum pe taxele celor ce muncesc. Eu si altii ca mine nu mergem...
Mita Biciclista
5 ianuarie

Asta se intampla cand abuzezi sistemul. Cand pleaca acasa unu, colegii iau bilete in restul compartimentului ca sa mearga ala linistit. Tactica laudata chiar de ei, ce destepti sunt. Apoi te plangi de conditii cand tu sabotezi sistemul. Felicitari, reap what you sow!

Clara Stefan
5 ianuarie

Mai nou și nu spune nimeni cum a interpretat conținutul OUG angajații CFR. Dacă locuiești la 10km de oraș și ai în comuna o halta ,ești obligat sa circuli doar cu personalul care face 4ore pana la București . Nu ai dreptul sa ți cumperi bilet direct Constanta Bucuresti din oraș fiindcă ai statie CFR în localitate.

Horia
5 ianuarie

Dacă vorbim de solidaritate,atunci "stimabili" studenți acolo va duceți sa invatati( și aici e o discuție,pentru cine, pentruRomânia sau alta tara) nu sa va plimbați! Pentru plimbări exista joburi part-time! Tara nu are bani de pensii ,pentru cei care au dreptul pentru ca au muncit și cotizat,nu are spitale unde sa ne tratam ,nu sa ne îmbolnăvim mai rău decât la internare,are nevoie de o structura puternica de apărare aici în preajma unui război la granita! Banii pentru "libertatea de miscare" ,pe care nu vi-o îngrădește nimeni pot veni ușor dintr-o slujba ! În toată lumea ,studenții își iau câte o slujba pentru a avea un ban de buzunar ( inclusiv pentru libertatea de mișcare)!

Gabriel
5 ianuarie

O mizerie de ordonanța. Interpretată abuziv, in defavoarea celor care locuiesc în afara orașelor mari. Cei din sate și comune sunt nevoiți să circule cu tren personal, să facă escala de câteva ore ca să ajungă în localitatea unde studiază. Și totul pentru economia la bugetul național...ar fi de ras daca n-ar fi de plâns. Mai trist e ca, din comentariile lasate la acest articol, tot studenții sunt blamați deși, vinovatii sunt alții și ei trebuie arătați cu degetul.

Aniela
6 ianuarie

La pensionari de ce nu le luați gratuitatea pe mijloacele de transport ? Au pensii și se plimba toată ziulica cu autobuzul .

Dan
6 ianuarie

Pai au gasit de unde sa faca rost de bani la buget, de parca reducerea transportului la studenti era problema. Se vede ca cei care comenteaza nu au fost studenti…Si pe vremea lui Ceaușescu era transport redus pt studenți. Hai sa nu mai comentam aiurea. Lasati alesii sa se plimbe cu avioane private cu tot neamul lor, pe banii nostri….studentii nu sunt necesari. La ce bune studiile, nu vedeti ce eminenti ne conduc?

Gen Z
7 ianuarie

Luați gratuitatea celor care primesc măcar un venit , pensionarii de ce nu sunt in stare sa si plateasca biletele? Elevii care merg si se destrăbălează prin alte orașe... lor de ce nu le luați gratuitatea? Dați in studenții care lupta sa și creeze o viata din nimicul oferit de țara asta , îi obligati sa mearga cu autobuzele acasa sa cheltuie milioane pentru a evita escale de 3-4 ore , ca sa nu mai zic de prețurile incendiare ale cfr ului care depașesc cu muuult condițiile oferite. Dragi foști comuniști , vedeți va de trecutul vostru și lăsa ti ne sa ne ocupam de viitorul nostru.

Sa îți fie rușine
7 ianuarie

Vai. Sa îți fie rușine pentru ca spui asa ceva macar, esti clar o persoana care generalizeaza. Deci te gasesc. Pe bune. Sa iti arat eu un abuz adevărat.

Răspuns la:
Adăugat de : Hai lasa-ma, 4 ianuarie
"dreptul de a calatori accesibil" Vedeti ca "dreptul" asta s-a realizat abuziv pana acum pe taxele celor ce muncesc. Eu si altii ca mine nu mergem...
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.2852 secunde