Peste o mie de constănțeni și-au cumpărat vechime la pensie

756
Peste o mie de constănțeni și-au cumpărat vechime la pensie - banicolectati1-1501603630.jpg

Articole de la același autor

Un număr de 1.077 de constănțeni care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare și-au plătit retroactiv contribuția la pensii la Casa Județeană de Pensii (CJP). Suma totală pe care aceștia au dat-o la CJP este în valoare de 7,4 milioane de lei. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș, cea mai mare sumă plătită este de 16.000 lei, pentru întreaga perioadă, dar au existat și persoane care au avut nevoie doar de o lună, două, trei, un an etc. 


Pentru că Guvernul a prelungit în luna aprilie perioada în care cei interesați își pot achita "golurile" din cărțile de muncă, ei pot face acest lucru până la sfârșitul anului în curs.


Ca urmare, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.


Concret, plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare și nu alte intervale de timp.


De precizat că plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. 


Conform legii, vârsta standard de pensionare este, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030). Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. 


În ceea ce privește baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, acesta nu poate fi, însă, mai mic decât salariul de bază minim brut garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute. În prezent, valorile salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, sunt următoarele: 


■ pentru anul 2011 - 670 lei; 
■ pentru anul 2012- ianuarie 2013 - 700 lei; 
■ pentru februarie - iunie 2013 - 750 lei;
■ pentru iulie - decembrie 2013 - 800 lei;
■ pentru ianuarie - iunie 2014 - 850 lei;
■ pentru iulie - decembrie 2014 - 900 lei; 
■ pentru ianuarie - iunie 2015 - 975 lei;
■ pentru iulie 2015 - aprilie 2016 - 1.050 lei; 
■ pentru mai 2016 și în continuare - 1.250 lei.


Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii (CJP) și ultimii cinci ani anteriori acestei date. Spre exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare va putea face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între februarie 2012 și februarie 2017. Oamenii trebuie să știe că nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995, spre exemplu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3011 secunde