Planuri mari pentru sudul litoralului. Primăria Mangalia modernizează falezele din Neptun și Saturn

764
2
Planuri mari pentru sudul litoralului. Primăria Mangalia modernizează falezele din Neptun și Saturn - fotofondneptun1-1515159181.jpg

Articole de la același autor

Stațiunile din sudul litoralului au intrat, de câțiva ani, într-un con de umbră și nu au mai reușit să atragă miile de turiști care le vizitau vară de vară. Hoteluri în paragină, spații verzi neîngrijite, străzi și trotuare distruse, plaje neamenajate, lipsa posibilităților de agrement, toate au dus la o scădere a atractivității stațiunilor, odinioară perle ale coastei românești.

Autoritățile locale au însă planuri mari și vor ca, pe rând, să modernizeze infrastructura zonei. Primăria Mangalia a depus la Agenția Județeană de Mediu memoriul pentru Dezvoltarea turistică a stațiunii Neptun – Olimp. Proiectul vizează modernizarea străzilor Scriitorilor, Delta, Gării, Crinului, Plopilor, Școlii, aleea Steaguri, Vilele Speciale, Faleza Neptun, în lungime totală de 6.464 de metri, cât și intersecția străzilor Trandafirilor, Gala Galaction și Ferdinand. Lucrările de modernizare presupun atât refacerea drumurilor, cât și a instalațiilor de pe acestea.

Pe strada Scriitorilor, vor fi refăcuți 429 de metri, pe Delta 441 de metri, pe strada Gării – 699 metri, strada Crinului – 360 metri, strada Plopilor – 1.809 metri, strada Școlii – 449 metri, aleea Steaguri – 731 metri, strada Vilele Speciale – 529 de metri. Faleza Neptun va fi reamenajată pe o lungime de 1.017 metri. Proiectul include și realizarea de parcări pe străzile respective, fiind prevăzute și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

În ce privește trotuarele, având în vedere că acestea sunt într-o stare avansată de degradare, vor fi demolate și complet refăcute pe tot traseul străzilor. De asemenea, sunt prevăzute spații verzi tip fâșii plantate, pe străzile unde este posibil acest lucru. Odată cu refacerea trotuarelor, vor fi schimbați și stâlpii de iluminat, care vor avea surse de lumină tip led.

"Din punct de vedere al dezvoltării durabile, modernizarea străzilor va avea efecte pozitive în special prin creșterea numărului mediu de salariați în stațiunile turistice, reducerea timpului de deplasare a locuitorilor către zonele de interes și creșterea gradului de siguranță atât pentru vehicule, cât și pentru pietoni", sunt de părere reprezentanții Primăriei Mangalia.

Punct de belvedere și spații verzi

O altă investiție importantă pe care o propun autoritățile locale este și reabilitarea falezei Saturn - Mangalia. Proiectul a fost și el depus la Agenția Județeană de Mediu spre avizare și are în vedere o suprafață de 14.075 mp, cu o lungime totală de 2.527 de metri, împărțită în patru zone. De asemenea, se va amenaja și un punct de belvedere cu o suprafață de 148 de metri pătrați.

Zona 1 este delimitată de strada Lavrion, la nord, și parcarea Hotelului Cerna la sud, aleea fiind, în prezent, folosită doar ocazional de vehicule de marfă care aprovizionează restaurantele din zonă. Zona 2 pornește de la parcarea Hotelului Prahova la nord și zona limitrofă Hotelului Narcis și aceasta prevăzută cu zid de gardă de aproximativ 50 de cm, fără parapet, existând pericolul accidentării prin cădere, mai ales în timpul nopții.

În zona 3, limitrofă Hotelului Narcis la nord și hotelului Atena, există o alee care se învecinează cu plaja, unde este montat și un parapet metalic. Scările de acces spre plajă sunt degradate, nefiind întreținute în timp.

Iar pe zona 4, limitrofă Hotelului Atena la nord și hotelului Mangalia la sud, aleea este prevăzută cu un parapet de protecție de aproximativ 50 de cm, spre mare, iar, spre taluz, cu bordură. În proporție de 50 la sută, dalele existente din beton sunt degradate, prezentând fisuri.

Pentru finisaje, se vor folosi pavimente de granit culoarea gri, suprafețe tratate antiderapant. În zona de amplasare a punctului de belvedere, se va amenaja un spațiu verde ce se va gazona, vor fi create alei de acces. Toate zonele ce au diferență de nivel și sunt destinate traficului pietonal, vor fi echipate cu scări de acces și rampe pentru persoane cu dizabilități. Vor fi amplasate bănci cu și fără spătar și coșuri de gunoi. De asemenea, vor fi plantați puieți de arbori.

Dacă toate merg bine și avizele nu întârzie, există șanse ca lucrările la ambele proiecte să se încheie până la deschiderea sezonului estival.

Comentează știrea

nae
6 ianuarie 2018
dale miscatoare

aceste dale se fura usor,faleza de jos din mangalia facuta de tusac avea in susul gardului de protectie dale din marmura policolora,acestea au disparut fiind furate de catre angajati ai primariei sau protejatii acestora,fiind necesara forta de munca si mijloace de transport mari,daca le cauti ,le gasesti in pavajul privat al diverselor persoane nesimtite puscariabile,ex griguta,daca vor marmura s-o toarne,mozaic venetian precum in piata din fata casei de cultura

Mitroi
7 ianuarie 2018
Tot inainte,pionieri !

Din cate am mai auzit prin oras,cam multi au in plan sa paraseasca locul. Nu ai cum sa speri la ceva bun in Mangalia insa da,pentru cei ce nu au alternative si raman locului poate e interesant ca turistii de la Neptun si patronii de localuri sa se simta bine.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5032 secunde