Pleacă gerul, vin ninsorile!

6394
Pleacă gerul, vin ninsorile! - aeeccb23240a0d6ee5b5c0ef3e314a4a.jpg
Iarna nu vrea să ne dea pace și se joacă cu noi după bunul plac. Ne mai iartă cu gerul, dar ne trimite din nou zăpadă.
Începem cu veștile bune! Astăzi de dimineață, la ora 8,00, se ridică avertizarea de cod galben pentru temperaturi deosebit de scăzute. Dar să nu credeți că vine primăvara! Vremea va fi în continuare capricioasă, însă cu temperaturi ceva mai blânde ca până acum, obișnuite pentru această perioadă.
Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, astăzi, la Constanța și Mangalia, se vor înregistra o minimă de -6 grade Celsius și o maximă de 2 grade Celsius. Ceva mai frig va fi la Cernavodă și la Adamclisi, cu o minimă de -10 grade și o maximă de -4 grade. Ceața va fi asociată cu chiciură și vor fi condiții pentru formarea de polei. Din păcate, am ajuns și la veștile proaste: "În cursul zilei de miercuri, 27 ianuarie, și în noaptea de miercuri spre joi, în partea de sud și sud-est a țării, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă", se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie.

CET mai are combustibil pentru două săptămâni
În vederea asigurării gazelor naturale cu prioritate către utilizatorii casnici, consumatorii industriali au primit instrucțiuni de a folosi resurse alternative. CET Electrocentrale Constanța a început să utilizeze, parțial, păcură pentru producerea agentului termic încă de duminică, 24 ianuarie, astfel încât, în prezent, se folosesc gaze naturale în proporție de numai 50%. "Consumăm aproximativ 600 de tone de păcură pe zi, iar în rezervele noastre sunt 3.500 de tone, la care se mai adaugă 5.500 de tone din rezerva de stat. În aceste condiții de temperaturi scăzute, combustibilul ne ajunge cam două săptămâni. Probabil, între timp, Elcen București va întreprinde acțiuni pentru refacerea stocului. Din păcate, este destul de dificil, pentru că nu există fonduri și nu știm cât ne vor mai da bani creditorii noștri. Avem de încasat datorii de aproximativ 1.600 de miliarde de lei vechi de la RADET Constanța, care, acum plătește factura pe luna august 2008. Și, oricum, prețul gigacaloriei, stabilit de ANRE, nu acoperă costul producției, nici măcar al combustibilului. Toate acestea sunt niște greutăți imense adunate în spatele societății. Probabil că peste iarna aceasta trecem, dar trebuie să ne gândim că va mai veni o iarnă și nu știu dacă vom mai supraviețui", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Tamaș, directorul tehnic al CET Electrocentrale Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.728 secunde