Portul Tomis, între ruine, buruieni și bărcuțe de lux

2910
8

Articole de la același autor

Constanța are de mulți, mulți ani un port turistic. Sau cel puțin așa i se spune, fiind botezat "Tomis", după vechiul oraș de la malul mării. În realitate, însă, așa-zisul port turistic abia dacă are câteva sute de metri de promenadă, printre mesele teraselor așezate cât mai aproape de apă, nu are niciun părculeț unde turiștii sau constănțenii să stea pe iarbă să se bucure de aerul curat, nu are băncuțe de odihnă, nu are un spațiu de joacă pentru copii. În-afară de apă și bărcuțe, nu are aproape nimic de ceea ce ar trebui să facă din el un adevărat port turistic.

Chiar și așa, sunt mulți care nu încep sau nu termină o plimbare pe faleză fără o tură prin Portul Tomis, cu toate neajunsurile lui. La nivel declarativ, autoritățile locale au susținut permanent că au planuri mari cu Portul Tomis, dar, deocamdată, zona arată jalnic și doar o reconfigurare completă a falezelor și a malului l-ar mai putea salva. Mai ales că este clar că portul și Plaja Modern, chiar și în halul în care sunt ambele în prezent, încă mai atrag evenimente și oameni și ar putea deveni o mină de aur pentru oraș.

Nu îndrăznim să-l comparăm cu portul turistic din Hamburg, germanii sunt cu peste 100 de ani înaintea noastră și culmea este că au reușit să îmbine vechiul cu noul, industria navală cu turismul. Însă nu putem să nu ne gândim cum, la Salonic, de exemplu, portul turistic face parte din oraș, îl face să strălucească și este unul din principalele puncte de atracție turistică. Toate drumurile duc către port și au puncte de belvedere, care să ofere o perspectivă asupra apei, bărcuțelor, falezei și, bineînțeles, a superbului parc învecinat. Nu sunt terase, nici containere cu mini-restaurante, ci doar o promenadă imensă, mereu plină de turiști.

Zona este "subutilizată"

În Strategia de promovare și dezvoltare a turismului românesc propusă spre aprobare autorităților locale, analiștii consideră că Portul turistic "Tomis" este "subutilizat".

"Portul este deservit de nave de coastă mici care efectuează în sezonul estival curse regulate de-a lungul litoralului românesc. Nivelul dezvoltării serviciilor în zona plajei și portului a fost ridicat în ultimii ani, existând mai multe terase și restaurante cu profil pescăresc, dar și cafenele. Portul este în prezent subutilizat, față de potențialul de a fi unul dintre principalele centre de agrement costier de la Marea Neagră, deservind circuite de-a lungul litoralului românesc, bulgăresc și turcesc", se arată în document.

Însă, până să ajungem să plecăm cu vaporașele în Bulgaria sau Turcia, este o întreagă aventură să ajungi în Portul Tomis. Dacă nu ai mașină sau preferi să mergi pe jos, din Piața Ovidiu poți coborî pe scări, până la șoseaua ce trece prin spatele teraselor. De acolo, ai două opțiuni, fie o iei la dreapta, spre faleza Cazinoului și platoul portului, fie la stânga, spre Plaja Modern și digul de promenadă. Oricum ai alege să mergi, vei constata rapid că trebuie să te strecori printre mese și scaune și că de-abia ai loc să nu cazi în apă.

Nu te aștepta să vezi din prima marea, bărcuțele. Nuuu! Tu ai nimerit în dosul teraselor și singura priveliște ce ți se arată este cea a tomberoanelor ce dau pe afară de gunoaie și a mașinilor parcate. Ai de mers ceva până găsești o alee să ajungi în sfârșit pe promenadă. La dreapta, este un loc de joacă, probabil printre puținele din Constanța care mai este în picioare. Dar starea sa este precară și copiii riscă să se rănească. În rest, numai beton cât vezi cu ochii. "Mastodontul" de fier care ar fi trebuit să fie hotel de lux întregește peisajul.

În stânga, de-o parte sunt bărcuțele și de cealaltă faleza plină de buruieni, gunoaie. Apoi, urmează încă o parcare și ajungi la Plaja Modern. Zona a fost curățată de cei de la primărie și acum se pare că se ocupă de spațiul verde din dreptul scărilor. Au fost tăiați vreo câțiva copaci uscați și au început să adune buruienile, însă scările sunt complet distruse.

Au început curățenia!

Curios este că se face curățenie în perimetrul respectiv, având în vedere că în toți acești ani Primăria Constanța a spus ba că este vorba despre terenuri private și nu poate intra, ba că falezele sunt responsabilitatea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

De altfel, în istoria recentă, fostul primar, Radu Ștefan Mazăre, intenționa să construiască acolo turnuri cu 20, 25 de etaje, că "așa vor proprietarii". Proiectul a picat, dar Portul Tomis nu s-a ridicat! 

Comentează știrea

Gogu
13 aprilie 2018
Asa arata si se prezinta tot Orasul !

Cel mai jegos oras din Romania , Constanta !

Constantea
13 aprilie 2018
Hotie, nesimtire si prostie

Constanta sta pe o mina de aur! Din pacate, stratul de jeg, haosul urbanistic, nesimtirea constantenilor si hotia autoritatilor, fac din Constanta lui Ovidius o groapa de gunoi.

cta
13 aprilie 2018
s-a schimbat titlul

Cum era ieri : Constanța rezidențială, modernă și elegantă ? Azi am iesit in oras ? Niciodata nu e tarziu !

Sindbad
13 aprilie 2018
Oras distrus de gasca Mazare-Fagadau

Complicitatea inconstienta a pomanagiilor si tiganilor, furtul banului public si acoperirea furtului de catre gasca mafiota transpartinica pe axa C-ta-Buc, a dus la iesirea orasului din randul oraselor civilizate. Am pierdut investitii, personal educat, am ramas cu tiganii, pensionari bugetari nostalgici dupa era comunista, si cu - Frati, frati ama corlu-i cu pãradz-. Ce sa faca miile de turisti, majoritatea pensionari vestici care vin in croaziere la Cta? Cum le umpli timpul? Unde? Mai bine spus, care veneau odata?? Vazut autobuzele Mercedes sosite la Cluj pt. transport in comun...La C-ta o tinem langa cu blocuri pe spatii verzi, in parcuri si case pt. tiganet si pomangii.

Pazvante Chiorul
13 aprilie 2018
Sau "domnii" pamanteni

La origine ,primar inseamna primul gospodar adica cel mai harnic gospodar al comunitatii. Harnicia lui era dovedita prin fapte si nu prin promisiuni si vorbe goale ca azi.El era vazut ca model de urmat pentru restul comunitatii si bineinteles era ales in fruntea ei.Cand o sa ne alegem primari "pamanteni" si gospodari dovediti ,atunci se va schimba ceva in orasul asta.Pentru Mazare si Fagadau ,orasul Constanta este un oras de adoptie.Niciunul nu a copilarit aici.Nuciunul nu este legat sentimental de acest oras.Niciunul nu poarta in mintea lui imaginea frumosului oras din copilaria noastra.Pentru ei(si partidul lor de la Bucuresti),Constanta este un fel de "El Dorado" (El Hombre Dorado) orasul unde poti sa faci rost de aur. Si unul si altul sunt pripasiti in orasul asta.Mazare,un aventurier din Ferentari a venit aici ca sa ajunga "vaporean" crezand ca din vanzarea carpetelor cu "Rapirea din serai" poate sa faca avere(prostul).Dar sansa i-a dat alta mina de aur.Nu insist....Iar Fagadau a fost impins in fata de taica-su care la randul lui a fost contabilul lui Mazare.Contabil inseamna omul care te poate baga in rahat,omul care detine toate secretele smecheriilor tale si cheile puscariei. Si unul si altul sunt doi aventurieri manati in goana lor dupa aur pe meleagurile dobrogene.Arestarea recenta a "dezvoltatorului imobiliar" de la Pitesti ,membru cu drepturi depline al mafiei italiene ,mi-a trezit cele mai negre temeri despre "dezvoltatorii imobiliari" din Constanta si legaturile lor Fagadau sau cel putin cu oamenii lui Fagadau.L-ati facut voi nebun pe Liviu Chilian dar se pare ca spune adevarul.Exista si o mafie israeliana ? Exista o mafie pamanteana ? Ma tem ca exista.Triste vremuri.

Liviu Chilian
13 aprilie 2018
Nebunul crede ca toti gnomii sunt nebuni. Hoțul(Rromarlania) crede ca toti oamenii sunt hoți

Motto: "Sa faci ce trebuie, nu ceea ce poti"(înțelepciunea populara romaneasca). --- De departe, Rromarlanii se prezintă ca gnomi NEBUNI. Numai 5% din populatia bantustanului sunt sănătoși la kap. ---- Merita citit. Pe CIA/FSB Ziare.com. Il cheamă Burduja. Se întinde prea mult. Nu'si da seama ca a...lucrat pt GlobalisMUIE in Amerikk. Dar, sa acceptăm, le zice bine. O singura CĂDERE/FAILURE! Evita esentialul. Nu vorba va vindeca Rromarlania de NEBUNIE, ci ACTIUNEA. PRACTICA! --- Eu vin acasa si'l execut pe Fagadamblagiu. Il trag in teapa! Dar, sacrificiul meu nu va insemna NIMIC. Cel mult, ii va innebuni si mai mult pe Merdia! Vor URLA o luna despre eveniment. Daca voi reusi sa gasesc alti 43 de Romani ca mine, unul in fiecare judet, ce sa se sacrifice executandu'l pe primarabiatul din kkpitala de judet, acest sacrificiu, DA, va fi avut IMPACT! --- "Ziare.com De ce aleg in fiecare zi sa raman in Romania... Romanii pleaca din tara. Tot mai multi, an de an. Pleaca de acasa si lasa in urma prieteni, frati, surori, parinti sau copii. Pleaca atat de multi incat Romania a ajuns pe locul doi in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste rata de crestere a emigratiei. Pleaca 9 romani in fiecare ora. Asta inseamna cam 85.000 pe an, deci Romania pierde anual cate un oras de marime medie... Citeste toate textele scrise de Sebastian Burduja pentru Ziare.com... Dupa 1990, noi, romanii, am fost refugiati politici. Plecam ca sa uitam si sa scapam de mineriade si de "democratia originala" a lui Ion Iliescu. Apoi, spre anul 2000, am devenit refugiati economici. Diferentele tot mai mari dintre standardele de viata dintre noi si vest-europeni ne-au facut sa alegem calea exilului. ...Romania si'a pierdut mintile la propriu... Toate astea le-am ignorat si-am mers inainte. Dar, ca in Procesul lui Kafka, apare din cand in cand intrebarea: pe bune acum, oare nu cumva am facut greseala vietii mele? Si-apoi imi amintesc de ce am venit. Mai ales in preajma fiecarui Paste, imi aduc aminte de cel care a fost bunicul meu, pr. Ioan Pricop. Ultimele cuvinte pe care mi le-a lasat au fost: "in viata sa nu faci ce poti, in viata sa faci ce trebuie"... Asa ca, daca sunteti in Romania si va bate gandul sa plecati, mai ganditi-va la asta. Poate va veti salva voi, dar veti condamna un popor si-o tara. Veti alege calea mai usoara: capitularea neconditionata. Si le veti da satisfactie tocmai celor care va fac sa plecati. Merita ei aceasta victorie? Eu cred ca nu... Sebastian Burduja"

Stromeleag
13 aprilie 2018
Ruinele Tomisului

Din pacate orasul asta a ajuns o ruina, un morman de gunoi, praf si jeg, asemeni edilului sef. Lada-ne bai ordinarule, a facut prapad un circar mascarici iar acum opera lui este desavarsita de un infatuat impotent

Liviu Chilian
13 aprilie 2018
Curajul!? Adevarul!? Opinia publica!? Dezbatere!? Mofturi, Nene Iancule!

Media din fosta Romanie, au devenit merdia rromarlanesti. Din a patra putere un stat, merdia au devenit a patra phutere un STAUL. Merdialqaedanii Rromarlani sunt javre de paza a cleptocratiei porfirice a politicastrilor si gnomilor de afuckeri. --- Cel mai demonic caz de crima mafiotă zsidaneasca este cazul Saul Schmeyer, alias Sorin Oprescu. Banditul-"doctor" facut pe puncte, din părinți TORTIONARI bolsevici. Au furat cel putin 500 milioane euro cat a fost primarabiat Schmeyer/Oprescu. --- Clanul psihopat grecotziganesc Behehekklis sunt PRODUSUL Mafiei Gialiene. "Giovanni" Behehekklis a fugit inainte de 1989. A fost folosit de Mafie. A facut pușcărie in Gitalia. --- Nu dezbatere vor merdialqaedanii, ci circ. Au trecut la scandal si accidente. E importantă Ciocanitoarea Woodry si ciocanitoreii ce vor fi...fatati vii, cum ne informeaza Titanelul din Gagesti. Din pacate, unul din ciocanitorei s'a supărat pe...viata, deja

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3463 secunde