Milioane de euro va investi Ministerul Turismului în perioada următoare, pe litoralul românesc. Cel puțin așa se laudă Guvernul acum. Executivul a adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, Master-Planul investițiilor în turism, care prevede dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic.
Actul normativ prevede activități majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement dar și dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării și cea din zona montană înaltă și, nu în ultimul rând, extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.
Astfel, contribuția financiară a Ministerului Turismului în investiții variază în funcție de nivelul de importanță. Pentru investițiile de importanță națională, toți banii vor veni de la minister. Se va amenaja astfel un domeniu schiabil de peste 100 km, în Munții Făgăraș, unde sunt în jur de 200 de zile cu zăpadă pe an, dar și un miniport/port de agrement în orașul Sulina, din județul Tulcea, și portul de agrement Diamant Port, din Constanța.
Diamant Port, la Constanța
Pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția Ministerului Turismului este de 85 la sută, iar contribuția autorităților locale beneficiare este de 15 la sută. "Direcțiile de acțiune pentru extinderea investițiilor în turism au fost fundamentate în baza studiului de cercetare aferent perioadei 2007 - 2016, studiu realizat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului. Acest document prevede un set de obiective specifice, a căror realizare va avea ca efect ridicarea nivelului calitativ și cantitativ al serviciilor turistice. De asemenea, stabilirea investițiilor finanțabile a fost realizată și pe baza unei consultări a unităților administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, funcție de necesitățile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică. În urma aplicării filtrelor de selecție prezentate au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local", precizează reprezentanții Ministerului Turismului.
Reabilitarea Lacului Belona din Eforie
În județul Constanța, au fost selectate opt proiecte de importanță locală. Este vorba despre amenajarea unor centre de prevenție, tratament medical primar și a punctelor de salvamar din zona litorală a județului Constanța, amenajarea unor mini-porturi turistice pe Dunăre, în localitățile Ostrov, Capidava, Rasova și Ghindărești, extinderea Delfinariului Constanța, amenajarea portului de agrement Marina Nord, din municipiul Constanța, amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, din orașul Eforie, realizarea unui port de agrement în orașul Eforie, Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear în orașul Eforie, pentru creșterea atractivității turistice a stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud, precum și realizarea unui Centru multifuncțional de turism balneo-fizioterapeutic în orașul Techirghiol.