Preotul Jean Ion: „Postul cel adevărat este înstrăinarea de răutăţi, de clevetire, de minciună”

744
Preotul Jean Ion: „Postul cel adevărat este înstrăinarea de răutăţi, de clevetire, de minciună” - post-1615834523.jpg

Articole de la același autor

Postul Sfintelor Paşti a început de ieri, 15 martie şi se va încheia în data de 1 mai. Acest post, fiind cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare. Ţinând seama că el aminteşte şi de postul celor 40 de zile ţinute de Hristos înainte de începerea activităţii Sale mesianice, a primit şi numele de Paresimi.

Pe vremuri, Postul Mare era ţinut cu rigurozitate. Ba chiar, canonul 69 apostolic osândea cu excomunicarea pe credincioşi şi cu caterisirea pe slujitorii Bisericii, în cazul în care aceştia nu ţineau Postul Sfintelor Paşti. Erau acceptate excepţiile, doar în caz de boală. Preotul Jean Ion, de la Parohia „Sfântul Vasile” din Constanţa îndeamnă credincioşii să postească. „Să postim post bine plăcut Domnului. Postul cel adevărat este înstrăinarea de răutăţi, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună şi de jurământul mincinos. Lipsa acestora este postul cel adevărat şi bine primit. Marele Hrisostom zice: . Şi numai aceste mărturii sunt suficiente ca să înţelegem că a lega postul numai de schimbarea şi împuţinarea mâncării este o înţelegere nedeplină, unilaterală”, ne-a declarat preotul.

Acesta a precizat că nu numai schimbarea de regim alimentar este postul, ci un lucru mult mai complex, o lucrare de adâncă prefacere şi înnoire a întregii vieţi sufleteşti şi trupeşti a creştinului. Totodată, a adăugat el, cum însuşi Mântuitorul ne spune în Sfânta Evanghelie, postul este arma nebiruită împotriva dracilor. Cântarea bisericească din Postul Mare zice: „Bântuielile dracilor nu îndrăznesc asupra celui ce posteşte, iar îngerii stau mai aproape de cei ce se curăţesc cu postul”.

Pentru că este absolut necesar pentru viaţa creştină postul, de aceea şi Biserica l-a rânduit de-a lungul întregului an, în posturi de o zi sau de mai multe, pentru ca din întâlnirea cât mai deasă cu postul, să ni-l facem bun prieten pe calea desăvârşirii creştineşti. Totodată, credincioşii treuie să ştie că rugăciunea este oxigenul vieţii sufleteşti. De ce? Pentru că, spun preoţii, aşa cum trupul moare fără oxigen, tot aşa şi sufletul nu poate trăi fără rugăciune. Apoi, pocăinţa, spun Sfinţii Părinţi, este cea mai înaltă dintre virtuţi, mijloc de continuă desăvârşire a creştinului, lucrare permanentă a sufletului, care ne trece peste marea vieţii spre raiul cel veşnic. „Este de neconceput pocăinţa fără post. Patru arme are Sfânta noastră Biserică în această perioadă a Postului Mare: postul, rugăciunea, milostenia şi iertarea! Să ne înarmăm cu ele spre a ne bucura pe deplin de Sfânta Înviere. Post binecuvântat tuturor!”, a completat pr. Jean Ion. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2332 secunde