Primarul Constanței și-a pus iar elevii în cap! "Cuantumul burselor de merit situează municipiul pe un clasament al rușinii!"

1413
Primarul Constanței și-a pus iar elevii  în cap!

Articole de la același autor

Chiar dacă este vacanță, elevii constănțeni nu renunță la lupta pentru burse mai mari. Aceștia îl contrazic pe primarul Decebal Făgădău care susține că "în municipiul Constanța sunt cele mai mari burse din România pe trei tipuri din cele patru de burse".

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța susțin că recentele declarații ale primarului municipiului sunt o tentativă de manipulare și reprezintă mascări ale incapacității administrației locale de a acorda interesul necesar educației.

"În ciuda excedentului bugetar de 279 de milioane de lei, Primăria Constanța continuă să nege responsabilitatea pe care o are față de elevii constănțeni, și anume aceea de a asigura cuantumuri suficient de ridicate pentru bursele elevilor și care să fie în concordanță cu nevoile și interesele pe care aceștia le au. Deși bursele de ajutor social, studiu și performanță au cuantumuri suficient de ridicate, cele de merit situează Constanța pe un clasament al rușinii. Deși acestea au cel mai mare număr de beneficiari, adică 11.939 de elevi, conform HCL nr. 66/23.03.2018 și, implicit, cel mai mare impact asupra elevilor, sprijinind performanța acestora, lor le este acordată cea mai mică importanță, situându-se printre cele mai mici din țară", susține Andrei Mihai Tănase, președintele AEC.

Deși cuantumurile au crescut semnificativ în ultimii ani, ajutor social – 200 de lei, studiu – 200 de lei, merit – 50 lei, performanță – 300 lei, acestea nu reușesc să se coreleze cu adevăratul scop al burselor, și anume sprijinirea activității educaționale pentru elevii aflați în zone de risc, adică bursele de studiu și ajutor social, și încurajarea performanțelor școlare, adică bursele de merit și performanță.

Încurajarea performanțelor elevilor

Cei de la AEC au realizat un studiu privind topul burselor de merit și îl contrazic astfel pe primarul Făgădău. Astfel, în Sectorul III din București, elevii care au media semestrială între 8,50 și 9,99, primesc o bursă lunară de 400 de lei, iar cei cu media 10 primesc 1.000 de lei pe lună. În Sectorul I și Sectorul II, bursa de merit este 300 de lei, în Sectorul IV – 200 de lei, în Sectorul V și în Zalău, de exemplu, 150 de lei, iar în Bistrița 125 de lei. În tot acest timp, elevii constănțeni cu rezultate foarte bune primesc 50 de lei pe lună.

"Constanța se situează pe aproape ultimul loc al clasamentului, burse mai mici existând doar în Mehedinți – 30 de lei și în Satu Mare – 20 de lei. Considerăm că acest fapt denotă subaprecierea rezultatelor foarte bune pe care elevii constănțeni le obțin în cadrul școlilor și ne dorim ca primarul să conștientizeze importanța încurajării performanțelor de acest tip", este de părere președintele AEC.

În ce privește bursa de performanță, cele mai mari cuantumuri sunt în Sectorul I - 600 de lei, Sectorul II și Târgu Mureș - 500 de lei, Sectorul III, IV, V și Târgoviște - 400 de lei, Constanța și Baia Mare – 300 de lei, Zalău - 225 de lei.

"Deși, în ceea ce privește performanța, Constanța are al patrulea cel mai mare cuantum pentru bursa de performanță, în lista ierarhică a primăriilor orașul este pe a opta poziție, departe de afirmația primarului. Ce rezultă de aici este că, deși edilul se mândrește cu faptul că orașul produce cele mai multe rezultate la concursurile NASA, aprecierea sa față de performanțele elevilor este regăsită doar în declarațiile publice pe care acesta le face", mai spune Andrei Tănase.

Promisiuni încălcate

Studiul celor de la AEC mai arată că, din păcate, Constanța nu se situează pe primul loc nici când vine vorba de cuantumul burselor de studiu. Printre reședințele care aleg să susțină elevii aflați în familii cu venituri mici, cele mai mari cuantumuri acordate sunt în Sectorul III din București - 400 de lei, în Sectorul I - 300 de lei, în Sectorul II - 250 de lei, în Constanța - 200 de lei și în Sectorul V - 150 de lei.

"Analizând situația reieșită din studiul național, putem observa că municipiul Constanța se află departe de a fi pe primul loc în ceea ce privește cuantumurile burselor, în pofida declarațiilor lipsite de fundament ale edilului. Ceea ce este și mai revoltător însă este lipsa de integritate de care acesta a dat dovadă, încălcând promisiunile făcute elevilor constănțeni în timpul programului său electoral, și anume că va majora bursele semestrial. Deși AEC i-a adus la cunoștință acest lucru, acesta a ales să meargă pe drumul indiferenței, sfidând elevii din Constanța și asumându-și realizări care nu ar fi existat fără solicitările AEC", completează președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5637 secunde