RAJA extinde rețelele de apă și canalizare. A fost semnat contractul cu BERD

585
RAJA extinde rețelele de apă și canalizare. A fost semnat contractul cu BERD - rajaextindecopy-1537199509.jpg

Articole de la același autor

Compania de apă RAJA extinde și modernizează rețelele de apă și canalizare. Lucrările vor fi realizate în cadrul mai multor proiecte cu fonduri europene. Pentru a asigura cofinanțarea acestora, RAJA a semnat în cursul zilei de ieri un nou contract de colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care vizează un credit în valoare de 25 milioane de euro, în vederea îmbunătățirii serviciilor de apă și apă uzată.

Contractul de credit a fost semnat la București, de președintele BERD, Suma Chakrabarti, și directorul general al RAJA, Felix Stroe. Creditul va fi furnizat în două tranșe, împreună cu granturile de coeziune de la Uniunea Europeană. "Necesitatea acestui împrumut este de a cofinanța programele europene privind extinderea și reabilitarea serviciilor de apă și apă uzată, programe ce vor fi realizate în beneficiul a 400.000 de gospodării. Finanțarea va susține și un program de eficientizare a serviciilor de alimentare cu apă, prin sectorizarea și implementarea unui program SCADA la nivelul sistemului de alimentare cu apă din municipiul Constanța", explică Felix Stroe.

RAJA este primul operator regional de apă din România ce primește finanțare în cadrul Facilității BERD pentru Infrastructură Durabilă a Apei (SWIFT). Acest fapt are la bază colaborarea pe termen lung a băncii cu companiile de apă din România în scopul conformării sectorului la Directivele Europene.

Până în prezent, BERD a finanțat 24 de operatori de apă din România, oferind credite ce totalizează 330 milioane de euro și mobilizând peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitățile de apă și apă uzată ale țării.

În România, BERD se numără printre investitorii instituționali de top. Până în prezent, banca a investit aproape opt miliarde de euro în țară, în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanțare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani.

"În prezent, RAJA își concentrează eforturile asupra implementării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța în perioada 2014 - 2020. Prin investițiile Proiectului, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va crește de la 50,40 % la 99,66% pentru sistemul de alimentare cu apă și de la 64,06% la 87,27 % pentru sistemul de apă uzată", mai precizează directorul RAJA.

Colaborarea dintre SC RAJA SA Constanța și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a început în urmă cu peste 21 ani, în tot acest timp cele două semnatare devenind parteneri de încredere, garantându-și reciproc succesul în implementarea și finalizarea unor programe ambițioase și unice la nivel național.

Prima colaborare între SC RAJA SA Constanța și BERD a început în anul 1997, odată cu semnarea Acordului de Împrumut pentru finanțarea "Programului de Dezvoltare a Utilităților Municipale, etapa a II-a". De asemenea, BERD s-a implicat și în cofinanțarea Măsurii ISPA Constanța și a Programului Operațional Sectorial de Mediu 2007 – 2013. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4823 secunde