La Spitalul Județean Constanța

Reanimare modernă, cu ventilatoare și monitoare vechi

977
Reanimare modernă, cu ventilatoare și monitoare vechi - fe6ac6e5a087f488d8cdca68c8c447d4.jpg
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța are, începând de ieri, o Secție de Terapie Intensivă reabilitată. Alături de reprezentanți ai autorităților județene, sanitare și demnitare, la inaugurare au participat și cadrele medicale din toate celelalte secții ale spitalului, interesate să vadă saloanele în care vor fi găzduiți pacienții, pentru recuperare, după intervențiile chirurgicale.
Renovarea secției, care a fost demarată în luna iunie a constat, pe lângă văruirea pereților și aplicarea unui linoleum special, în dotarea cu un sistem de climatizare, de filtrare a aerului și montarea, în dreptul fiecărui pat, a unor plinte cu prize pentru administrarea de oxigen, pentru ventilatoare și monitoare. "Vor exista și mașini automate care spală și dezinfectează ploștile. Iar peste aproximativ două săptă-mâni vom primi și niște paturi speciale pentru Terapie Intensivă, cu telecomandă, saltele speciale, motoare electrice, care costă peste o mie de euro fiecare", a declarat dr. Dan Căpățână, managerul SCJU Constanța.
Pentru rudele bolnavilor, la intrarea în secție a fost amenajat un spațiu pentru a putea îmbrăca echipamente de protecție înainte de a intra în saloane de la Reanimare.
De asemenea, se așteaptă și noi echipamente medicale, constând în ventilatoare și monitoare, aparate indispensabile pentru o astfel de secție. De altfel, deși spațiul și o parte dintre dotări sunt moderne, nu se poate spune același lucru și despre aparatură.

Echipamentele medicale și paturile - așteptate
În prezent, după cum ne-a declarat dr. Nicolae Gheorghe, șeful Secției de Terapie Intensivă, există 30 de monitoare și 15 ventilatoare, care se află de ceva vreme în posesia spitalului. Cele mai noi au o vechime de mai bine de un an, dar nu au fost utilizate, din cauză că lipsea instalația specială la care să fie conectate. O parte dintre monitoare au fost primite în urmă cu doi ani, printr-un program al Ministerului Sănătății, destinat dotării Unității de Primiri Urgențe. Colegii de la Urgențe au oferit însă o parte din echipamente și pentru Terapie Intensivă.
"Am mai avea nevoie de 15 ventilatoare și monitoare de rezervă. Urmează să primim astfel de aparate de la Ministerul Sănătății, în cadrul unui program demarat în contextul pandemiei de gripă AH1N1", ne-a spus medicul-șef.
Deși inaugurarea secției a avut loc ieri, va mai dura cel puțin două săptămâni până când pacienții vor putea beneficia de dotările și spațiul modern. Potrivit dr. Nicolae Gheorghe, pacienții vor fi găzduiți în continuare în Secția de Terapie Intensivă Pediatrie, de la etajul opt, până vor sosi noile paturi. Deo-camdată au fost amenajate doar trei saloane.

Personalul - din ce în ce mai slab pregătit
Dacă în ceea ce privește dotările există speranțe de mai bine, medicul-șef de la Reanimare s-a declarat nemulțumit de nivelul de pregătire al cadrelor medicale recent ieșite de pe băncile facultăților. "În ceea ce privește personalul, este aproape suficient. Problema este însă nivelul de pregătire, care este foarte scăzut în ultima perioadă", a afirmat dr. Nicolae Gheorghe.
În Reanimarea Spitalului Jude-țean ajung, anual, aproape 4.000 de pacienți - conform unei statistici oferite de medicul-șef al secției. Cei mai mulți dintre pacienți au politraumatisme sau afecțiuni neurochirurgicale, iar timpul de recuperare poate varia de la câteva zile, la câteva luni, în funcție de gravitatea cazului.
Aceasta este prima cosmetizare a Secției de Terapie Intensivă, de la darea în folosință a spitalului. "Înainte de Revoluție, o dată la doi ani se făcea o curățenie generală. Se scoteau pacienții și se igieniza întreg spațiul. Nu se mai practică însă", a mai spus dr. Nicolae Gheorghe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 17 Noiembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.7787 secunde