Reduceri la transport pentru studenți, doar pe jumătate. "Legea nu are, până în prezent, norme de aplicare"

4073
Reduceri la transport pentru studenți, doar pe jumătate.

Articole de la același autor

Anul universitar a început de mai bine de o lună, însă reducerea de care beneficiază studenții pentru transportul local în comun conform legislației încă nu a fost reglementată. În continuare, studenții beneficiază de acea reducere de 50%. Noua legislație, însă, reglementează o reducere de 90%. Potrivit directorului CT Bus Constanța, Cătălin Dumitrache, normele de aplicare de la Guvern nu au fost modificate nici până acum!



Potrivit Legii 199/2023, studenții cu vârste până în 30 de ani beneficiază de tarif redus cu 90% pe toate mijloacele de transport în comun, atât autobuz, cât și metrou și așa mai departe. Studenții care au acest drept pot primi reducerea prin decontare de către universități. Mai întâi, aceștia trebuie să cumpere abonamentele integral, conform Ministerului Educației. Totuși, acest mecanism de decontare între instituțiile de învățământ și operatorii de transport în comun încă nu se poate implementa, pentru că nu există normele necesare.

Conform reglementării, Ministerul Educației va solicita Ministerului Finanțelor sumele necesare decontării cheltuielilor cu transportul local în comun pentru studenți. Sumele primite vor fi alocate, conform unui contract instituțional, fiecărei instituții de învățământ superior publice.

Directorul companiei de transport în comun CT Bus Constanța, Cătălin Dumitrache, ne-a declarat că, în acest moment, studenții și elevii din oraș beneficiază de toată gama de abonamente la care au dreptul. „CT Bus eliberează, în acest moment, toată gama de abonamente pentru elevi și studenți, în conformitate cu prevederile Contractului de servicii publice.

Din ce cunosc eu, Legea 199/2023 nu are, până în prezent, norme de aplicare. Iar contractul de servicii publice nu este, în acest moment, modificat în acest sens… Pentru exemplificare, aceste lucruri sunt prevăzute într-un document al Ministerului Educației, transmis către universități”, ne-a declarat reprezentantul CT Bus.

Ce prevede legea

„Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului”, se arată în Legea învățământului superior, cu numărul 199 din 4 iulie 2023.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5925 secunde