Rețea de racolare a sărăntocilor pentru posturi de țapi ispășitori

4537
Rețea de racolare a sărăntocilor pentru posturi de țapi ispășitori - 9f0e75318f99d12a92fb1f4ba3507b7b.jpg
Un bărbat din Năvodari a ajuns în închisoare după ce a dat crezare promisiunilor de înavuțire făcute de o grupare de infractori bucureșteni. Încântat de perspectiva de a primi 4.000 de euro pentru a ocupa, pentru două luni, funcția de administrator al unei firme, năvodăreanul nu a pus prea multe întrebări când i s-a cerut să semneze mai multe cec-uri în alb, participând, astfel, la escrocarea mai multor firme. În prezent, el este singurul încarcerat, în vreme ce pentru persoanele care au pus la cale înșelăciunea nu s-a luat nicio măsură.

Schema folosită de gruparea infracțională din București nu reprezintă o noutate pentru oamenii legii: infractorii caută persoane nevoiașe, cărora le promit sume impresionante de bani, în schimbul unor "servicii mărunte", de genul scoaterea unor bani din bancă, semnarea unor acte sau înscrierea lor în staff-ul de conducere a unor firme fantomă.

De la pierde-vară, la haine de firmă și salariu de 4.000 de euro
Cu o propunere de acest gen a fost abordat și Marian Cazan, de 50 de ani, din Năvodari, în luna iunie 2008. Bărbatul nu avea un serviciu stabil, ci muncea ca zilier prin municipiul Constanța, pentru ca apoi să-și cheltuiască toți banii în vreun bar. Pe când petrecea la unul dintre prietenii săi, i s-a propus, de către Gheorghe Daniel Văduva (un localnic din Năvodari, despre care polițiștii spun că avea rolul de a racola persoanele care urmau să fie folosite în escrocherii) să ocupe, pentru două luni, funcția de "director" al unei firme din București. În schimb, urma să primească 4.000 de euro, cazare și masă la hotelul Imperial din Capitală și mai multe rânduri noi de haine.
Marian Cazan a acceptat fără să stea pe gânduri, chiar dacă nu avea pregătirea necesară pentru a ocupa un astfel de post - el a terminat o școală profesională. Odată ajuns la București a fost "înscăunat" administrator al SC CEBA SRL, cu sediul în localitatea Afumați, județul Ilfov. Iar gruparea care a pus la cale escrocheriile și-a văzut de treabă, în vreme ce Marian Cazan se "odihnea" în camera de hotel, unde "bea bere și semna acte", după cum a precizat avocatul lui, Cristian Ion.

Înșelăciuni de peste 1,8 milioane de lei
Potrivit rechizitoriului nr. 2283/P/2008, întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în perioada iulie - august 2008, reprezentanții firmelor SC Motor Oils SRL, SC Brett Motor SRL și SC MobilBox România SRL au fost contactați de un anume Sergiu Melinte, care se prezenta ca fiind directorul firmei administrate de năvodăreanul Marian Cazan și își exprima intenția de a achiziționa utilaje agricole, uleiuri, acumulatori, anvelope etc. Plata urma să se facă prin file cec, semnate de Marian Cazan. Administratorii firmelor descopereau însă, în momentul în care se prezentau la bancă pentru a-și ridica banii, că societatea cu pricina nu avea disponibil în cont. În felul acesta, firmele au fost înșelate cu peste 1,8 milioane de lei.
În urma plângerilor depuse la Poliția Capitalei, oamenii legii au descoperit că în spatele escrocheriilor se aflau Bogdan Ionel - cel care se dădea drept Sergiu Melinte -, Carmen Moldovan, care completa cec-urile după ce erau semnate în alb de "săgețile" Marian Cazan și Mircea Palaluga, din Constanța, și Ion Păsărică, responsabil cu supravegherea celor doi bărbați.

Recompensat cu un concediu în Franța și apoi cu altul într-o celulă
Cu toate acestea, doar năvodăreanul Marian Cazan se află după gratii - a fost arestat în ianuarie 2009 - și a fost trimis în judecată, în vreme ce pentru restul complicilor nu a fost luată nicio măsură, după cum ne-a declarat avocatul Cristian Ion. "În rechizitoriu se precizează că Marian Cazan, clientul meu, este o persoană nevoiașă, ușor controlabilă și că a semnat în gol, fără să știe ce semnează de fapt. În aceste condiții, clientul meu se află după gratii, iar cei care au realizat înșelăciunile sunt liberi. Oricând, o altă persoană poate fi folosită în același mod", a atras atenția avocatul Cristian Ion.
De altfel, potrivit avocatului, Marian Cazan nu ar fi avut intenția să eludeze legea, dovadă fiind și faptul că s-a întors în țară, deși membrii grupării infracționale îi oferiseră un concediu peste hotare pentru rezultatele obținute. "Pentru că treaba a mers bine, lui Marian Cazan i s-a oferit un concediu în străinătate, în țară, alegea el. A ales să meargă în Franța, pentru că avea un văr acolo. După aproximativ două săptămâni, a fost sunat să nu se mai întoarcă în țară pentru că va fi arestat. Clientul meu s-a întors însă și a fost arestat după două luni. De altfel, trebuie precizat și faptul că, dacă se impunea să fie arestat, ar fi fost reținut de la întoarcerea acasă, de polițiștii din Constanța", a explicat avocatul. Trebuie menționat, de asemenea, că năvodăreanul nu a primit nici miile de euro promise, ci doar 600 de euro, pe care i-a cheltuit în Franța.
Pe de altă parte, complicii au început deja să se facă nevăzuți. Până în prezent, oamenii legii nu au reușit să dea de urma lui Mircea Palaluga, un alt bărbat folosit pentru comiterea înșelăciunilor. Dosarul a ajuns pe rolul Secției Penale a Tribunalului București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2222 secunde