Retrocedare cu cântec în Zona Peninsulară

2412
5
Mai multe familii care locuiesc într-o  clădire retrocedată din Zona Peninsulară se tem că în aproxi-mativ trei săptămâni vor rămâne fără un acoperiș deasupra capului. Sunt bătrâni, iar cei mai mulți locuiesc în acest imobil de peste 40 de ani. Este singura casă pe o știu și sunt pe punctul de a o pierde. De cinci ani, de când au fost înștiințați că Primăria Constanța, printr-o dispoziție semnată de primarul Radu Mazăre, a încredințat imobilul unui împuternicit al proprietarului, au apelat la toate instituțiile statului pentru a li se face dreptate. Dar, până în prezent, demersurile au fost în zadar, spun locatarii.

"Ce să facem, mergem la cimitir?"
Ana și Ștefan Guțulescu locuiesc în clădirea de pe strada Grigore Tocilescu, numărul 2, de 38 de ani. Aici le-a fost dată repartiție în 1973 și și-au clădit un cămin. Au ieșit la pensie, dar în loc să-și trăiască în tihnă bătrânețile, bat coridoarele instanțelor de judecată în încercarea de a nu pierde acoperișul de deasupra capului. Se întâmplă astfel din 2006, de când imobilul a fost retrocedat către Olga Metaxoula Topouzoglu, în prezent stabilită în Grecia. De fapt, către Aurelian Nedelcu, împuternicit de moștenitoarea locuinței să facă demersurile pentru recuperarea imobilului.
La data respectivă, cele 12 familii care locuiesc în imobilul cu pricina au încheiat contracte de închiriere a apartamentelor, pe cinci ani, și sperau că până la expirarea acestora să fie auziți de autoritățile statului. Scadența se apropie (contractele expiră la 1 septembrie), dar locatarii încă își mai strigă durerea în van. "Ce să facem, să mergem la cimitir?! Sunt atâția ani de când ne zbatem, dar nu ne bagă nimeni în seamă, nu avem niciun drept. Eu sunt grav bolnavă, unde să mergem în altă parte?", ne-a spus, lăcrimând, Ana Guțulescu.

"La București se poate, de ce nu și la Constanța?"
Locatarii reclamă că retrocedarea imobilului din Grigore Tocilescu nu a fost făcută cu respectarea legislației. "Procura în baza căreia Aurelian Nedelcu a reprezentat interesele Olgăi Metaxoula Topouzoglu nu era semnată și nici apostilată, conform Convenției de la Haga. În plus, conform art. 5 din Legea 10/2001, nu sunt îndreptățite pentru restituire persoanele care au primit despăgubiri potrivit acordurilor internaționale. Iar în 1966, între România și Grecia s-a încheiat un acord, prin care statul nostru a plătit o sumă forfetară de 3,5 milioane de dolari, pentru ca statul elen și persoanele fizice să nu mai aibă niciun fel de pretenții. Dar comisia locală, de la nivelul Primăriei Constanța, nu a ținut cont de aceste aspecte și au retrocedat imobilul", ne-a declarat Ștefan Guțulescu.
Potrivit locatarilor, în baza procurii respective, Aurelian Nedelcu a solicitat mai multe imobile ale moștenitoarei grecoaice, dintre care opt în Constanța, câteva în Cernavodă și o casă în București. "Și în București a fost retrocedat imobilul, dar și-au dat seama de eroare și au anulat dispoziția primarului. Până la urmă este aceeași procură, la noi de ce nu se poate?", susține Ștefan Guțulescu.

Procurorii au încheiat dosarul cu NUP
An după an, locatarii au trimis petiții la toate instituțiile statului. Cele trimise către Primăria Constanța au rămas, invariabil, fără răspuns. În schimb, oamenii legii le-au transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, rezoluția la acuzele de înșelăciune și de fals în înscrisuri oficiale, formulate de ei împotriva comisiei locale și a mandatarului Olgăi Metaxoula Topouzoglu.
Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au încheiat dosarul dispunând neînceperea urmăririi penale. În rezoluția emisă pe 3 august, se arată că, în ceea ce privește lipsa apostilei, invocată de locatarii imobilului retrocedat "legislația de la acea dată nu obliga la aplicarea acesteia". Totodată, au subliniat anchetatorii, moștenitoarea din Grecia a semnat o declarație pe proprie răspundere, cum că nu a beneficiat de măsurile reparatorii stipu-late de Acordul încheiat între România și Grecia.
Familiile spun că demersurile lor nu se vor opri aici. S-au adresat deja Instituției Prefectului, în speranța că va ataca dispoziția primarului, prin care a fost retrocedat imobilul, au intentat și un proces civil și intenționează să ceară, forurilor superioare, analizarea dosarului penal. "De cinci ani ne țin așa, în stresul acesta. Nu ne-ar fi necaz, dacă ar avea dreptate, ne-am resemna, am spune că, într-adevăr, sunt proprietari și au dreptul. Dar când știm că actele nu sunt în regulă și noi riscăm să ajungem în stradă, cum să tăcem din gură", se întreabă și Tzvetanca Tzoneva, o altă locatară de la numărul 2, de pe Grigore Tocilescu.

Comentează știrea

maria
16 august 2011
idem

Exact acelasi lucru s-a intamplat cu imobilul din bd. Ferdinand nr.30. Oamenii, multi dintre ei batrani, care locuiau acolo de peste 40 ani, au fost dati afara ca niste caini iar blocul sta inchis. E o mare bataie de joc ce se intampla in tara asta.

cetatean evacuat
16 august 2011
mazare

mazare e in spatele acestor retrocedari abuzive. prin avocatul ionel hasotti si complicitatea unor judecatori au fost retrocedate astfel zeci de cladiri din constanta. la finalul proceselor, dl hasotti primeste deobicei un apartament la alegere in imobilul retrocedat mandatorilor. ulterior, apartamentele sunt vandute iar sumele incasate, plus spaga mandatarului sunt impartite cu functionari din primaria constanta si cu radu mazare. procedura retrocedarii este simpla. mazare se asigura ca imobilul respectiv nu are mostenitori, inventeaza prin cativa notari de+ai casei procura speciala de mandatar, dupa care se trecere la retrocedarea imobilului.

yo
16 august 2011
daca stiau de 5 ani de ce nu sau carat??

daca tu stii ca stai ilegal ed 40 de ani intr-un imobil si primaria de instiinteaza de vreo 5 ani cum dracu mai ai tupeu sa te plangi ca te-a dat afara? pacat insa ca nu se misca mai repede procesul cu toate imobilele din peninsula , mai ales cele ocupate abuziv de tigani

Y
16 august 2011
intrebare ptr, yo

Si daca ai peste 60 de ani si o pensie mizera cu ce te ajuta ca ai fost instiintat de acum 5 ani ? Unde te muti ? cu ce cumperi o noua locuinta ? cu ce bani iti poti permite sa stai cu chirie ?... Si nu au stat ilegal 40 de ani , asa a fost pe vremurile alea , te mutai unde primeai repartitie....aveau contract de inchiriere cu STAT-ul perfect legal (pana acum 5 ani ) TE intreb eu pe tine ,''YO'' cum de ai tu TUPEUL sa-i jignesti pe amaratii astia ? ... Cu tiganii sunt perfect de acord cu tine ,astia nu au platit nimic, sunt paraziti !

Toni
16 august 2011
Retrocedare cu cantec

Propietarii adevarati nu au nici o vina,au suferit si au muncit sa isi faca o noua locuinta.De ce sa nu recunoastem ca toti chiriasi au sperat in adancul sufletului, ca poate casa in care sta cu o chirie de doi bani in centrul orasului,nu mai are propietari si o pot achizitiona sau ramane in chirie la stat pe o suma derizorie.Bunicul meu nu a primit nimic de la stat niciodata,tatal meu la fel,eu deasemenea nu am primit vreo repartitie de la servici pentru un apartament care dupa revolutie sa-l pot cumpara la pret subventionat.Toti banii care s-au incasat de catre stat din vanzarea locuintelor trebuiau folositi in a ridica alte locuinte pentru acele persoane care au intr-adevar de sustinere sociala si reparata o nedreptata facuta fostilor propietari de catre comunisti.Eu ma judec cu primaria de zece ani ,cu act de propietate in mana si cu certificat de mostenitor iar altor "fosti propietari-mandatari" le sunt retrocedate cladirile in cel mai scurt timp.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2787 secunde