România are nevoie de un sistem naţional de management al apei

290
România are nevoie de un sistem naţional de management al apei - romaniaarenevoie-1622746294.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a respins proiectul înaintat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, motivând că „nu este suficient de verde” şi asta după ce era prevăzută amplasarea de panouri fotovoltaice deasupra canalelor principale de irigaţii, a transmis Ministerul Agriculturii. Proiectele pe Agricultură vor primi 300 de milioane de euro, în loc de 6,5 miliarde de euro cât valora proiectul iniţial.

România se confruntă cu pragul de stres vizavi de insuficienţa apei dulci pe cap de locuitor dar şi cu pericolul inundaţiilor, fiind al treilea stat din UE, după Polonia şi Cehia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Totodată, ţara noastră cheltuie anual 150 de milioane de euro pentru despăgubiri în urma inundaţiilor. În plus, din cele 11 bazine hidrografice din țară, 5 sunt în stres hidric, iar 2 au un deficit accentuat. Niciunul dintre cele 246 de baraje mari existente la nivel naţional, nu poate fi exploatat la dimensiunea inițială pentru că se află în diverse stadii de nefuncționalitate. Iniţial proiectul propus Comisiei Europene de către Ministerul Agriculturii prevedea impermeabilizarea celor 9.600 km de canale principale cu materiale pietenoase cu mediul, digitalizarea şi introducerea unor sisteme SCADA (monitorizare, control și achizitii de date).

Energia produsă de panourile fotovoltaice montate deasupra canalelor de irigaţii ar fi permis să împingă apa cu costuri mici. Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor a declarat, că nu a existat niciodată o posibilitate reală de includere a proiectului pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin PNRR, deoarece a existat o diferență de viziune din partea Comisiei Europene.

„Proiectul cu irigațiile nu a existat niciodată ca atare; acolo a fost o diferență de viziune care s-a menținut. Comisia Europeană crede că doar refacerea sistemelor actuale presupune consum de apă pe care începem să nu o mai avem. Deci, întâi, trebuie să punem la punct un sistem național de management al apei. Avem acest cadastru al apelor în PNRR. În ceea ce privește agricultura, sunt 300 milioane de euro pentru alt gen de intervenții, pentru protecție a terenurilor agricole împotriva inundațiilor și diverse amenajări agricole, dar nu inundații”, a precizat ministrul Ghinea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.527 secunde