S-a elucidat misterul! De ce mor pe capete bolnavii de Covid, la Spitalul din Medgidia

4997

Articole de la același autor

Pandemia de Covid-19 face, zilnic, noi victime şi tot mai multe persoane ajung la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu, Spitalul Militar Modular de pe stadionul Portul sau secția de la Agigea. Oricum, indiferent de unitatea sanitară la care ajung bolnavii, situația este gravă, locurile din spitale sunt aproape în totalitate ocupate, cadrele medicale afectate și ele de acest inamic invizibil.

Dr. Sorin Rugină este medic infecţionist de-o viaţă întreagă. A lucrat cu bolnavi zeci de ani, care acuzau tot felul de probleme de sănătate, dar care aveau niște simptome clare. Din păcate, de data aceasta, populația este indusă în eroare de simptome, care pot fi similare cu cele ale afecțiunilor de sezon, cu care ne confruntăm în fiecare an. „Unii pacienţi ajung prea târziu la spital. Multă lume se consolează cu ideea că ar putea fi gripă şi vin când se simt deja foarte rău şi îmbolnăvesc şi ceilalţi membri ai familiei. Aşteptăm efectele stării de carantină, sperăm ca numărul de bolnavi să mai scadă”, a declarat dr. Rugină, pentru „Cuget Liber”. Specialistul a precizat că, de câteva săptămâni, Infecțioasele lucrează la foc continuu, la capacitate maximă. Din situația de la Prefectura Constanța reiese că unitatea își suplimentează mai mereu numărul de paturi, pentru a face față fluxului de bolnavi, care vin, ca pe bandă rulantă.



Cel mai trist în toată această poveste este că mor oameni, iar de la începutul pandemiei, conform statisticilor Prefecturii Constanţa, 320 de bolnavi au decedat. Foarte mulţi dintre aceştia erau internaţi la Spitalul Municipal Medgidia. Potrivit directorului unităţii sanitare, Eugen Aglițoiu, această situaţie se datorează faptului că atât Bucureştiul, cât şi alte judeţe din ţară le trimit pacienţi în stare foarte gravă, a căror viaţă atârnă de un fir de aţă. Ne referim la judeţe precum Giurgiu, Ploieşti, Târgovişte, dar şi Tulcea, conform spuselor managerului. „Cei de la ATI au tendinţa de a ne trimite cazurile cele mai grave, pentru a scăpa de răspundere. Noi am stat de vorbă cu ei în repetate rânduri şi le-am spus că dacă sunt pacienţi fără şanse, să nu-i mai trimită la noi, la Medgidia. Pe deasupra, mai pun şi familia pe drumuri să-i ridice, pentru că, dacă bolnavul nu are şanse de supravieţuire, se stinge, săracul. Pe de altă parte, avem şi mulţi decedaţi, pentru că, de exemplu, Spitalul de Pneumoftiziologie nu are ATI, iar Mangalia are, dar de luna aceasta şi tot ce se agravează, pleacă la Medgidia şi la Infecţioase”, ne-a declarat managerul.



Bătaie pe paturile din spital

Eugen Aglițoiu ne-a mărturisit că, de aproximativ o lună de zile, spitalul din Medgidia este plin, iar la secţia Reanimare de-abia se mai face faţă. Partea proastă este că nu poate fi suplimentat numărul de paturi, din lipsă de spaţiu. „Dacă vă uitați pe situații, noi avem 140 bolnavi internați, iar Infecțioasele mai puțini ca noi. Apoi, tot ce este mai grav în zonă ajunge la Medgidia, pentru că avem capacitate mare de oxigen, două stații, care ajută circa 110-120 pacienți care au nevoie de aşa ceva. Vă spun că degeaba bagi tratamente în ei, dacă nu le asiguri oxigenul când au nevoie, pentru că mor țesuturile. Practic, pe o saturație mică, se produce distrugerea tisulară, din cauza lipsei oxigenului. Este adevărat, nu toți pacienții au nevoie de oxigen. Oricum, se face o triere, la nivel de zonă, de regiune și sunt aduşi aici doar cei care au nevoie de cât mai mult oxigen, ori este o presiune fantastică asupra noastră, pentru că cei care au nevoie de volume mari, se află și în stare gravă. Nu cred că ar trebui să avem mai mulți pacienți ca la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că noi îi tratăm aici cu interniști, chirurgi și ginecologi, iar ei au acolo numai medici infecționiști. Ei trebuiau să aibă 400 de paturi pentru bolnavii Covid, nu 120. Oricum, din cauza numărului mare de infectări, trebuie să intre în foc Spitalul Clinic Județean de Urgență. Nu au cum să scape de treaba asta, pentru că nu mai poți să găsești la momentul actual 20 de locuri într-o parte sau 30 într-alta, pentru că le umpli într-o zi pe toate acestea”, a adăugat directorul.



Între timp, şi la Spitalul Municipal Mangalia, se lucrează tot la foc continuu. Din fericire, a subliniat directorul instituţiei, Alina Dan, aici s-a reuşit suplimentarea numărului de paturi, cu încă zece, aşa că, de la 111 paturi destinate Covid-19, au acum 121. Din păcate, spaţiul fizic, clădirea nu le permite să aibă mai mult de atât. De exemplu, la Terapie Intensivă, pe 4 noiembrie, când au dat drumul la secţie, aveau şapte paturi complet utilate cu monitoare, ventilatoare, funcţii vitale şi tot ce mai trebuie, după care, zilele trecute au pus în funcţiune încă două astfel de echipamente și acum au nouă paturi pe Terapie Intensivă. „Suntem la maxim extinși cu paturile și toate sunt ocupate. Nici nu se eliberează bine un pat, că acesta este ocupat imediat de un alt pacient din cei internați deja, a cărui stare s-a decompensat şi are nevoie de Terapie Intensivă”, ne-a declarat managerul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.468 secunde