Salariul minim pe economie crește cu 83 de lei net de la 1 ianuarie

163
Salariul minim pe economie crește cu 83 de lei net de la 1 ianuarie - salariul465x215-1575452603.jpg

Articole recomandate

Începând de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut se majorează la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât e în prezent. Aceasta înseamnă o creștere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020. Salariul minim pentru angajații care au absolvit studii superioare și care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern consultat de Economica.


Sindicatele vor o majorare mai substanțială și au avansat formule de calcul diferite de cea a guvernului. Premierul a explicat, la rândul său, că dorește o modalitate de calcul a salariului minim care să se bazeze pe realitatea economică și care să nu creeze tulburări majore.


Guvernul propune o valoare de 2.230 lei, în timp ce Cartel Alfa dorește 2.260 lei, iar BNS 2.284 lei. Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu metoda de calcul a salariului minim propusă de guvern, scrie romaniatv.net


"Primul lucru, inflația este calculată pentru luna octombrie și nu înțelegem că discutăm de inflația anuală care trebuie să fie ținută cont; al doilea element productivitate – dumneavoastră luați productivitatea pe persoană ocupată în formula respectivă și, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie discutată productivitatea orară a muncii salariale, pentru că discutăm, în general, de salariați", a spus linderul sindical Hossu.


"Am reținut dorința unora de a ne baza pe prognoze, pe anul care urmează, vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoza de creștere economică de 5,5% și în realitate creșterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%", a conchis Orban.


"La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice", explică Guvernul în Nota de Fundamentare a proiectului de HG consultat de Economica. De asemenea, tot de la 1 ianuarie, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3545 secunde