Potrivit directorului instituţiei, Roxana Ţucmeanu, la momentul actual se lucrează zilnic la reabilitarea bazei de tratament şi a sectorului pentru copii, pentru ca, pe viitor, pacienţilor să le fie oferite condiţii cât mai bune de cazare şi tratament. Toate acestea în condiţiile în care, în zona Dobrogei, Techirghiol se distinge prin resursele sale naturale excepționale, fiind un centru recunoscut pentru tratamentele de balneoterapie și pentru beneficiile terapeutice ale nămolului sapropelic extras din lacul Techirghiol.
„Ne plimbăm de la un şantier la altul, cel de pe sectorul de copii şi cel de la baza de tratament. Lucrările nu s-au desfăşurat aşa cum anticipasem, pe parcurs apărând şi lucrări neprevăzute. Noi am vrut să finalizăm lucrările la bazin până la sfârşitul verii, dar nu s-a putut. Au intervenit tot felul de situaţii. De exemplu, toate pluvialele erau sparte, dar nu se vedeau prin pereţi, pentru că aceştia erau îmbrăcaţi în gresie, faianţă şi nu se observa că peretele este ud. Abia în momentul în care muncitorii au dat faianţa jos, au văzut ce se întâmplă. Pluviala pe care o aveam era din anii '70. Ce au făcut pacienţii în sezonul estival? Noi am avut deschise, până de curând, Băile Reci. În perioada imediat următoare vom redeschide și bazinul . În rest, se fac toate procedurile”, a declarat managerul, pentru „Cuget Liber”.
Cert este că, la final, toate cabinetele vor fi reabilitate. Desigur, între timp, cabinetele medicale au fost relocate. „Ne-am organizat în aşa fel încât să nu aibă nimeni de suferit. Cea mai afectată zonă a fost, însă, cea a împachetărilor cu nămol, a căzilor cu apă sărată din lac, pentru că, aici, era un mediu coroziv, care şi-a pus amprenta asupra structurii de rezistenţă a clădirii. Acesta a fost motivul pentru care am decis să întărim şi structura de rezistenţă, care era profund afectată. În concluzie, toate lucrările de reabilitare a sanatoriului sunt vitale. Baza de tratament se degrada de la o zi la alta, or, aşa nu se mai putea. În primul rând, era vorba despre respectul pentru pacienţi, care merită cele mai bune condiţii”, a adăugat directorul.
Mai nou, pentru a lua nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice excepționale, de curând, a fost achiziţionată o ambarcaţiune cu ajutorul căreia se extrage „aurul negru”. Aceasta a fost „botezată” Artemia, după denumirea crustaceului filopod Artemia Salina, cu rol în procesul de peloidogeneză, alături de alte organisme care formează, prin descompunere pe fundul lacurilor sărate, nămolul sapropelic. Precizăm că stratul de nămol sapropelic de pe fundul lacului Techirghiol este în prezent gestionat cu o atenție deosebită pentru exploatare inteligentă și sustenabilă, având în vedere cererea mare de tratamente balneare bazate pe acest „aur negru”.