Sărăcia și-a început domnia în comuna Rasova

3016
3
Sărăcia și-a început domnia în comuna Rasova - af13c923019e858389573d23fd9aa54b.jpg
Ulițe înguste, pe care abia are loc să se strecoare o mașină, aproape impracticabile în zilele însorite, darămite în cele ploioase. Case din chirpici, nevăruite, dar deasupra cărora se înalță, pe alocuri, antene parabolice ale unei televiziuni prin cablu. Aceasta este imaginea comunei constănțene Rasova, unde sărăcia pare că este la ea acasă.

În comuna Rasova pare că domnește tristețea. Oamenii, posomorâți, calcă alene pe ulițele străjuite de bălării, trăgând de cărucioare încărcate cu lemne sau cu saci cu boabe de porumb, pentru hrana animalelor. Surâd amar când sunt întrebați dacă se pregătesc de iarnă. "Cum putem și noi. Locuri de muncă nu sunt, copiii trebuie să mănânce și să meargă la școală, ne descurcăm greu", ne-a spus unul dintre localnicii pe care i-am întâlnit în comună - mai precis, pe strada Ștefan cel Mare, în fapt un drumeag de pământ, în pantă.

Doar 75 de familii primesc ajutor social
Cei mai mulți sunt deznădăjduiți, ne-a spus și Gina Neagu, asistenta socială din cadrul Primăriei Rasova. "Până anul acesta, în fiecare dimineață plecau câte trei microbuze cu muncitori către Cernavodă. Acum au început să-și piardă locurile de muncă, lucrează cu ziua, pe unde pot și nu câștigă prea mult. La primărie avem înscrise 75 de familii care primesc ajutor social. Prea puține, comparativ cu numărul celor care ar avea nevoie de ajutor", afirmă, în aceeași notă tristă, asistenta socială. În schimb, peste 800 de familii au depus cereri pentru a primi ajutoare de încălzire. "Dublu față de anul trecut", a mai precizat Gina Neagu.
Menționăm, de asemenea, că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța avea înregistrați, la sfârșitul lunii septembrie, 85 de șomeri din Rasova, dintr-un total de 2.300 de persoane apte de muncă.

Vistieria primăriei este aproape goală
Nici din punct de vedere administrativ situația din comuna constănțeană nu este mai roz. Drumurile trebuie asfaltate (căci par desprinse mai degrabă din perioada interbelică, nu dintr-o comună constănțeană a secolului XXI), canalizare nu există, rețeaua de furnizare a energiei electrice trebuie extinsă.
Banii însă lipsesc, a arătat primarul Mihalache Neamțu. În urmă cu ceva vreme, edilul-șef anunța realizarea unui proiect pentru obținerea de fonduri europene pentru introducerea rețelei de canalizare în comună. A renunțat însă, întrucât proiectul nu era eligibil, după cum ne-a declarat. "În prezent avem proiecte pentru asfaltarea a șapte kilometri de drum, pentru realizarea pieței, pentru un program after-school și pentru o bază sportivă în satul Cochirleni, care aparține de Rasova. Am depus proiectele, sperăm să ni le aprobe. Iar dacă ni le aprobă, tot va trebui să avem niște fonduri pentru a le demara în primăvară, bani care în prezent nu sunt", a afirmat gospodarul-șef din Rasova. Valoarea proiectelor a fost estimată la câteva milioane de euro.
Vistieria primăriei este aproape goală. "Dacă mai cârpim din ce avem, putem să plătim salariile pe luna aceasta, dar pentru decembrie nu știu ce vom face. Sperăm să avem încasări la taxele și impozitele locale", a explicat Mihalache Neamțu.
De altfel, nici la ora actuală angajații primăriei nu își primesc toți banii cuveniți. Cu un salariu care depășește cu puțin 600 de lei, asistenta socială ne-a declarat că este nevoită să plătească din buzunarul propriu deplasările în Cernavodă sau în municipiul Con-stanța, pentru a depune dosarele persoanelor cu dizabilități sau alte nevoi. "Din patru sau cinci deplasări pe lună, îmi sunt decontate numai două", a arătat angajata.

Comentează știrea

カシオ腕時計 g-shock
5 septembrie 2014
カシオ腕時計 g-shock

though. The auto is perfect. Why would Midway pay an independent mechanic to inspect a automobile unless they knew Every thing was right? I'm just saying that for me it wasn't necessary.Only Place To Go! Often take my truck to Midway Automotive which providers the Boston MA surrounding region for Assistance. Wouldn't go anywhere else. They Usually have the truck tires and also the truck parts カシオ腕時計 g-shock http://www.ispsc.edu.ph/nav/japandi/casio-rakuten-2.html

クリスチャンルブタン 日本
5 septembrie 2014
クリスチャンルブタン 日本

Ballistic or Tweed seat covers.While Ballistic seat covers are very tough seat covers クリスチャンルブタン 日本 http://www.lamartcorp.com/modules/mod_menu/rakuten_cl_13.php

ケイトスペード クラッチバッグ
6 septembrie 2014
ケイトスペード クラッチバッグ

and the shifter is mounted on the center console between the seats. Shift action was spotty ケイトスペード クラッチバッグ http://www.dmwai.com/webalizer/kate-spade-15.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3921 secunde