Scapă de ruină Teatrul de Vară din Mamaia și Teatrul Soveja? Primăria Constanța le vrea în curtea ei

1951
3

Articole de la același autor

Odinioară unul din punctele de atracție din stațiune, un loc plin de forfotă, muzică, lumini și artiști, Teatrul de Vară din Mamaia a ajuns în câțiva ani o ruină. Porțile sunt ferecate, zidurile sunt jupuite, scaunele sunt distruse, scena este goală… Palatul Festivalurilor Mamaia, așa cum a fost numit la deschiderea oficială din 1963 este, în prezent, o ruină.

Situat chiar în inima stațiunii, în zona Perla, Teatrul de Vară a avut o reputație bună de-a lungul anilor. A găzduit, veri la rândul, festivaluri după festivaluri, seri la rând, spectacole de revistă și concerte, și a adunat mii de turiști. Pe scena sa s-au născut multe stele ale muzicii românești, fie ea ușoară sau populară. Festivalurile de la Mamaia au lansat tineri artiști și hituri care și acum mai sunt fredonate. Cu toate acestea, unul din simbolurile stațiunii Mamaia zace în mizerie și ignoranță.

Au circulat tot felul de zvonuri în ce privește soarta sa, chiar și varianta demolării, mai ales că în stațiune, odată cu reabilitarea promenadei s-a născut un nou loc de spectacole: scena de la Cazino. Se pare însă, că mai există șanse pentru relansarea teatrului.

Ani la rând, acesta a fost în administrarea S.C. Domeniul Public și Privat Județean, societate a Consiliului Județean Constanța. Când nu s-au mai găsit fonduri pentru organizarea Festivalului de Muzică Ușoară Mamaia sau pentru Festivalul de Muzică Populară, clădirea s-a închis complet. Apoi, Consiliul Județean a vrut să scape de el și l-a pasat Consiliului Local Constanța. În 2014, chiar, a decis ca, în baza unui protocol, să treacă răspunderea la Consiliul Local.

"În protocolul de predare-primire există o clauză potrivit căreia Consiliul Local Municipal are obligația de a demara lucrările de reabilitare până la data de 1 noiembrie 2015. Ideea era de a face un acvariu și un complex cu rol educațional și divertisment, dar trebuia să găsim și sursa de finanțare. Nu ne-am apucat de niciun studiu atât timp cât nu avem banii, pentru că vine Curtea de Conturi peste noi. A trecut vremea, în bugetul local nu avem nimic prins legat de Teatrul de Vară din Mamaia și vom discuta cu CJC ce vom face cu imobilul, în caz contrar, revine de drept înapoi la CJC", preciza, în toamna anului trecut, primarul interimar Decebal Făgădău.

Așa se face că toată clădirea s-a întors în "ograda" CJC-ului și este și la această oră o ruină. Și chiar dacă deocamdată nu s-a putut ocupa de el, primarul interimar susține că are planuri mari pentru Teatrul de Vară din Mamaia. "Intenționez să îl aduc la Consiliul Local și să mă ocup de el. Îl voi reabilita și îl voi reda turiștilor și constănțenilor. Și acesta nu este singurul obiectiv pe care îmi doresc să îl preiau. Pe lista mea mai sunt și Teatrul de Vară Soveja și unele muzee din Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", Decebal Făgădău.

Recent, acesta a primit solicitări de la agenții economici din Mamaia să reabiliteze teatrul, să redevină un punct de atracție pentru turiști și să găzduiască din nou spectacole locale.

Comentează știrea

europeanu
25 februarie 2016
Banditii nu dorm !

fagadau,hotule ! Unde ai fost pana acum animalule ??? Distrugatorii orasului si judetului,hotii ordinari,vor sa fure si sa distruga in continuare ! Sa le dam interzis !!!

ath
25 februarie 2016
Fagadau,un mare artist

Vedeti ? Asta este diferenta intre omul etern si muritorul de rand.In timp ce nemuritorul are la dispozitie toata vesnicia,muritorul se lupta cu timpul.De ce atata graba ? Teatrul de Vara pote fi reparat in urmatoarele secole,Cazinoul din Constanta la fel.Fagadau si echipa lui,fosta sau actuala, trebuie sa intelega ca ne-au rapit 16 ani viata noastra.Sa inteleaga ca noi suntem muritori,spre deosebire de ei.Sa inteleaga ca noi nu avem timp sa-i mai asteptam.Timpul nu poate fi dat inapoi si nici viata unui om care a avut ghinionul sa fie contemporan cu Fagadau,Mazare si Nicusor.Ador muzica de opera.Marturisesc ca am ramas vrajit de prestatia si talentul eroului principal din ulltimul act.Sa va povestesc:Fagadau intra tiumfal pe scena, intr-o caleasca impodobita cu trandafiri rosii si cânta:Aaam gasit solutiaaa... ! Intenționezz.....să aduc Teatrul de Vaaara.... la Consiliul Locaaal și să mă ocup eu de el.In fundal se aud tobele,trompetele au luat foc.Cade cortina.Cativa spectatori lesina de bucurie.Sala se scoala in picioare,aplauze fara sfarsit.Alti spectatori sunt in extaz de crezi ca au mestecat etnobotanice.Opera buffa,frumos ! Bravo Fagadau !

Maria
26 februarie 2016
ordinari

da, or sa scape de ruina asa cum a scapat si cazinoul. este chiar revoltator, nu ii mai opreste nimeni ?

Pagina a fost generata in 0.4059 secunde