Constănțenii s-au trezit! Cum pot fi înfrânți rechinii imobiliari

7722
10

Articole de la același autor

l Tribunalul anulează primul PUZ pentru două turnuri, pe bulevardul Tomis

În premieră, la Constanța, o mână de constănțeni care locuiesc pe bulevardul Tomis, vizavi de Capela Militară, reușește să răstoarne sistemul autorizațiilor de construcție pe spațiu verde, date pe bandă rulantă de Primăria Constanța pentru așa-ziși investitori. Cei mai mulți dintre aceștia au reușit, prin diferite tertipuri imobiliare, să pună mâna pe spații verzi din zone importante ale orașului trecute de autoritățile locale, dintr-un singur condei, din registrul public în cel privat. Așa se face că, rând pe rând, în Constanța, au dispărut sute de terenuri unde odinioară erau grădini sau pur și simplu spațiu verde la bulevard ori între blocuri. Au răsărit turnuri lângă blocuri de patru etaje, fără ca măcar cuiva să-i pese că vechii locatari rămâneau fără pic de soare în casă, fără pic de iarbă sub ferestre, fără ca vreo autoritate locale să-i bage în seamă, să-i asculte și să-i ajute.

După ce a aflat că o investitoare se pregătește să ridice două blocuri turn chiar pe peticul de iarbă din fața blocurilor, Asociația de Proprietari A2, de pe bulevardul Tomis, a căutat toate căile posibile de a demonstra că respectiva construcție le va afecta nivelul de trai. Sesizată de proprietari din blocul de patru etaje, echipa "Cuget Liber" a prezentat situația încă de la începutul lui iulie 2015, când muncitorii deja montaseră panoul de informare privind construcția și începuseră să sape șanțurile pentru rețelele de utilități. Oamenii erau disperați pentru că era de notorietate faptul că astfel de lupte nu au nicio șansă atâta vreme cât autoritățile locale sunt surde la plângerile cetățenilor.

"Am ajuns și noi în situația proprietarilor din blocurile de patru etaje de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Se zvonea de mult că i s-a pus gând rău și terenului ăstuia, dar am tot sperat că este prea mic pentru a trânti un bloc. Acum am aflat că vor să facă nu unul, ci două blocuri! Este strigător la cer. Nouă ce ne mai rămâne să facem? Să ne luăm zilele în întunericimea apartamentelor noastre?", se întreba, la momentul respectiv, o femeie care locuiește în prima scară.

Zece metri între blocuri

Oamenii au făcut totuși front comun, și-au angajat un avocat și, în numele Asociației de Proprietari A2, au înaintat în instanță solicitarea de anulare a Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 52 din 30 ianuarie 2015. Potrivit proiectului pentru Planul Urbanistic de Detaliu, pe terenul din fața blocului cu patru etaje, urma să se construiască două blocuri cu subsol și șapte etaje. În subsol era prevăzută parcare, la parter spații comerciale și la etaje apartamente de locuit. Cele două imobile urma să fie ridicate chiar în fața blocului A2, pe loturile 1 și 2. Inițiatorul proiectului este Elena Apostol, iar elaboratorul este SC Usonia SRL.

Lotul 1 are 367 de metri pătrați, iar lotul al doilea, 394 de metri pătrați. Clădirile ar fi trebuit să aibă, fiecare, înălțimea de 20 de metri. Între cele două turnuri era prevăzută o alee. În fața celor două blocuri, investitorul propusese amenajarea a 48 de locuri de parcare, în spic, pe prima bandă a bulevardului Tomis. Din bulevard, era prevăzută și o alee de acces auto către parcarea la subsol. Trotuarul pietonal ar fi fost astfel îngustat foarte mult în dreptul celor două loturi.

Între turnurile ce urmau să fie ridicate era o distanță de 11 metri, iar pe late-ral, între turnurile deja existente în zonă, erau proiectați 13,53, respectiv 13,54 de metri. Distanța dintre blocurile proiectate până la cele trei scări ale blocului A2 era de numai 10,46 de metri.

Se anulează Planul Urbanistic Zonal!

După mai multe amânări, la sfârșitul săptămânii trecute, Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză Asociației de Proprietari A2, dispunând anularea PUZ-ului pentru zona respectivă.

În sentința pronunțată la data de 18 februarie 2016, se spune: "Admite cererea formulată de Asociația de Proprietari A2 în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Constanța. Dispune anularea parțială a HCLM nr. 52/30.01.2015 respectiv în ceea ce privește aprobarea PUZ pentru zona ZRL 5c lot 1 și 2. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare".

Deși nu este finală, sentința reprezintă o victorie uriașă a constănțenilor asupra sistemului.

"Legenda spune că n-are rost să te lupți cu primăria și cu rechinii imobiliari, pentru că n-ai nicio șansă împotriva lor. Bazându-se pe această legendă, constănțenii au stat în pasivitate ani de-a rândul și au privit resemnați cum le dispar spațiile verzi din ansamblurile de locuit și din parcuri, iar în locul lor răsar betoane. O nouă sentință a Tribunalului Constanța distruge încă o dată acest mit și demonstrează că implicarea oamenilor nu rămâne fără urmări. Urmează recursul, însă sunt optimist și cred că sentința va fi menținută", declară avocatul Stelian-Cristian Ion.

Unde duce lipsa de reacție…

Dincolo de victoria aproape nesperată a constănțenilor din blocul de patru etaje, curajul și consecvența lor ar trebui să fie o lecție și pentru alte sute de constănțeni care se află în aceeași situație.

"Soluția instanței este dulce - amară pentru mine: dulce pentru că e corectă și dă dreptate celor mulți și fără mijloace materiale în lupta cu o administrație care funcționează după cum dictează interesele celor puțini, dar extrem de potenți financiar; amară pentru că îmi dovedește o dată în plus că adevărata cauză a dispariției spațiilor verzi din oraș și a delirului urbanistic care ne-a cuprins o reprezintă lipsa de reacție a oamenilor mioritici, care asistă impasibili cum li se fură patrimoniul public, aerul, soarele, spațiile verzi… Într-un fel, ne merităm soarta, pentru că am permis unor aventurieri să ne conducă orașul o perioadă îngrozitor de mare de timp. Și l-ar mai fi condus încă niște decenii…", mai spune avocatul Stelian-Cristian Ion. 

Comentează știrea

O
22 februarie 2016
Pla

Mazariche, fostul primar drogato-boschet impreuna cu clica lui au vandut orasul, iar spaga obtinuta e in conturile din strainatate.

ath
22 februarie 2016
Sa faci ce nu ai promis.Sa promiti ce nu ai chef sa faci

Mazare a promis in campania electorala ca va construi doua blocuri turn in ograda Asociatiei de Proprietari A2 ? A promis ca va autoriza si alte blocuri pe spatiile verzi si pe aiurea ? Evident ca nu a promis.A tacut,ca doar nu-i prost.Ar fi pierdut alegerile.A tacut si a facut ce n-a promis dar a promis ce n-a facut.Asa e doctrina la ei.Aceste blocuri se autorizeaza cu spaga si azi pentru ca au o pozitie buna,atrag clientii,apartamentele se vand repede si cu preturi bune.E simplu,avantaj la rechin,spaga la Fagadau.Mazare a promis vreodata ca are de gand sa demoleze Cazinoul ? Nuu...,ca doar nu-i prost.Pe noi nu ne mai despaduchiaza nici DNA-ul pentru ca ne place sa ne scarpinam intre noi,ca maimutele.In concluzie:1-vreau reforma electorala,2-vreau alegeri in doua tururi de scrutin,3-vreau limitarea numarului de mandate la nivel de primar,4-vreau dezbatere publica/televizata intre cei doi alesi in al doilea scrutin,5-vreau bilant,raport,dare de seama pentru mandatul 2012-2016 .Vreau sa aud ce au promis si n-au facut.Vreau sa aud ce n-au promis dar au distrus.Se aude Fagadau ? Nu va las,nenorocitilor.

Citoyen
22 februarie 2016
Norocul Constantei

Norocul Constantei are un nume: JUSTIȚIA. Da doamnelor si domnilor, Justiția cea mult hulita de o parte din voi care v-ați vândut ptr 1 pui,1 ltr de ulei,1 kg de zahar si 12 ore de stat in fata TV-ului urmărind Latrina 3.Nu uitați un lucru, nu voi l-ați dat jos pe Mazare sau pe Nicusor Constantinescu ,care au fost realeși cu peste 65%, ci acel DNA înjurat de aleșii voștri la TV,Tariceanu,Dragnea &Co. Justitia a impiedicat acest abuz,anuland PUZ-ul.Ce a facut Fagadau &Consiliul Local pe care i-ati ales si care trebuiau sa va apere???? Au luat spagi de la rechinii imobiliari, asta au facut. Intrebarea mea este , cine o sa scape orasul de Fagadau&Co?Voi prin alegeri democratice sau o sa va scape iar procurorii cand o sa-i salte pe acesti corupti? PS.Multumiti FBI-ului ca l-au saltat pe Martin si DNA-ului ca ancheteaza afacerea Polaris-Mazare, din cauza asta platiti si voi habitatul mai ieftin fata de 2014.Le-a intrat frica de puscarie in oase celor de Primarie &Consiliul Local, de aceea au redus la 3RON/persoana

Cititor informat de adevaratele ziare
22 februarie 2016
subiect aparut cu intarziere

Un articol asemanator aparut deja in Ziua de Constanta, sambata a avut 10.000 de cititori. Asta spune multe de cine da stiri obiective, de cine e ziarist adevarat, profesionist.

europeanu
22 februarie 2016
norocul Constantei

as vrea sa cred in acest noroc.Dar nu pot ! Ca daca ma uit mai bine,ce vad ? Hotul de mazare,porcul betiv,strutul si tot consiliul local de hoti si toti consilierii judeteni care fura,sunt bine,merci ! Si isi continua cu succes distrugerea orasului si judetului.Nu-i deranjeaza nimeni ! Ca plimbarea catorva acte intre judecatorii nu doare ! Si nu le ia nimeni banii furati de la toti cetatenii !

unu'
22 februarie 2016
romanii...

doar uniti, avand curaj reusim... cum se dau avize de constructie, la nici 4 m de alt imobil? la Balada, s-a construit pana la cca 2 m de ferestrele oamenilor , cine a avizat, de ce nu s-au batut locatarii ? acum , tot in zona , pe strada Avram Iancu, pe locul unde a functionat magazinul Unix de piese auto, se pare ca vor sa construiasca un bloc !!! sunt cca 4 metri de ferestrele blocului.... cine le da avize? care este, ce spune legea in domeniu?

J. J .Rousseau
22 februarie 2016
@Vadim

"Dreptul tău se termină acolo unde începe dreptul meu",spune un principiu de drept.Omul care a dat bani pe acel teren are dreptul care orice cetean al acestei tari.El poate sa faca ce vrea cu acel teren ,respectand legile acestei tari si fara sa incalce drepturile altor cetateni.Cu bagatul la inchisoare a celor care au dat autorizatia sunt de acord,nimeni nu-l opreste sa mearga la DNA sa le faca plangere penala celor din primarie.Problema este alta, ca legea prevede ca faci parnaie nu doar ptr luare de mita(spaga) ci si ptr dare de mita.Deci fi sigur ca nimeni nu o sa-i reclame pe cei care au emis autorizatia si PUZ-ul.Cel care are terenul de acolo nu bea cafeau cu oameni simpli ca noi,ci tot cu niste derbedei corupti de prin primarie,din gasca lui Mazare.

Hollywood
22 februarie 2016
Andreea Perhaiță

Andreea, nu faci tu puțin jurnalism de investigație pentru cititorii tăi fideli? Ia-l și pe Zaporojan cu tine, că e bun la dezgropat birocrația. Află te rog cum se numește persoana sau cum se numesc persoanele care semnează aceste autorizații aberante. Sunt trecuți acolo cu nume și prenume. Poate apoi ceva declarații de avere în ultimii 4 ani? Te bagi la un articol din ăsta? Mulțumesc

Cititor
22 februarie 2016
averile

De vreo 2 luni, Ziua de constanta publica aproape in fiecare zi averile celor care conduc Radetul si cet.ul. Cate unul in fiecare zi.

Dorel
14 martie 2016
Sa-i cunoastem pe cei ce aproba acte aberante

Respectul meu pentru acesti JURNALISTI.Este f. buna ideea lui Hollywood de a-i cunoaste pe toti cei trec in forta de limitele legalitatii. Multumesc , Andreea Perhaita.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5112 secunde