Se caută soluţii pentru angajaţii Spitalului de Infecţioase. „Salariile medicilor nu le plăteşte primăria!”

8487
Se caută soluţii pentru angajaţii Spitalului de Infecţioase. „Salariile medicilor nu le plăteşte primăria!” - fondsecautasolutii-1634579451.jpg

Articole de la același autor

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa stă ferecat după tragedia din 1 octombrie, când şapte pacienţi au pierit în incendiul izbucnit în secţia de Terapie Intensivă. Angajaţii unităţii medicale, 270 la număr, s-au trezit, ca peste noapte, fără loc de muncă şi, deşi suntem în plină pandemie şi în spitale este nevoie de ei ca de aer, riscă să nu-şi mai primească salariile până când spitalul nu va fi din nou funcţional.

Redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase şi repunerea în funcţiune a tuturor secţiilor este un proces de durată, cu toate eforturile pe care sunt dispuse autorităţile locale să le facă. Sunt evaluări de făcut, proceduri de respectat, contracte de semnat, iar toate acestea înseamnă timp. Primăria Constanţa s-a angajat deja să refacă întreaga clădire afectată de incendiu, dar şi să construiască un spital nou şi un spital modular. Însă acum caută soluţii şi pentru a susţine personalul angajat al unităţii medicale, nemaifiind bani pentru salarii.

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase s-a întâlnit cu primarul Vergil Chiţac pentru a stabili noile direcţii de acţiune. „Au fost demarate lucrările de evaluare a funcţionalităţii clădirii. Încercăm să ne mişcăm cât de repede se poate. În paralel, se lucrează la documentaţia pentru noul spital modular, realizat cu fonduri europene, unde va fi spitalizare de zi, dar şi a unui spital cu aproximativ 50 de paturi pentru spitalizare continuă. Autorităţile locale s-au oferit să ne sprijine inclusiv pentru plata salariilor. Noi ne susţineam prin autofinanţare şi prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar acesta a fost redus foarte mult şi suntem într-un impas”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul interimar al SPIB Constanţa, dr. Claudia Cambrea.

Spitalul Judeţean vrea să preia o parte din cadrele medicale

În acest context, primarul Vergil Chiţac a propus ca fondurile necesare pentru plata salariilor să fie oferite de la bugetul local, pentru a se depăşi această criză, urmând ca, ulterior, să fie recuperate de la Ministerul Sănătăţii. „Spitalul trebuie să suporte costurile salariilor medicilor detaşaţi, de aici au apărut probleme cu bugetul. Salariile medicilor nu le plăteşte primăria, ci Ministerul Sănătăţii. Totuşi, acum se caută soluţii la pachet pentru 270 de oameni, pentru a acoperi costurile salariilor pentru trei luni de zile. Luăm în calcul ca banii să fie puşi la dispoziţie din bugetul local, să fie cu titlu de împrumut, să îi folosească pentru salarii şi, eventual, ulterior, să rămână în spital în contul investiţiilor necesare. Încă se discută, se analizează şi se caută soluţia cea mai bună”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Alin Vintilă.

Potrivit managerului interimar dr. Claudia Cambrea, după tragedia de la 1 octombrie, din cei 270 de angajaţi, 100 au fost detaşaţi, 60 figurează ca fiind angajaţi pe perioadă determinată şi se încearcă identificarea unor posturi pentru aceștia, şi alţi 100 au rămas în unitate pentru diferite activităţi.

„Am început să primim solicitări de la alte spitale pentru detaşare. Prima unitate care şi-a exprimat dorinţa de a prelua angajaţii noştri este Spitalul Judeţean Constanţa. Ne-au transmis deja o listă cu posturile pe care vor să le acopere. Aşteptăm şi alte spitale”, a mai adăugat dr. Claudia Cambrea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5395 secunde