Se zgârcesc la 50 de bani! "Asociaţiile de proprietari nu se înscriu la noi!"

4653

Articole de la același autor

Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa face tot posibilul ca lună de lună să ajute asociaţiile să îşi rezolve diverse probleme de ordin organizatoric, tehnic, de contabilitate. Desigur, oamenii care li se adresează primesc nişte recomandări de la specialiştii uniunii, dar, mai departe, ei procedează cum consideră normal să facă anumite lucruri.

Săptămânal, pragul le este trecut de zeci de asociaţii, unele afiliate la uniune, altele nu. Se pare că pentru o cotizaţie mai mult decât modică, de numai 50 de bani, unii se zgârcesc şi preferă să nu facă parte din Uniunea Asociaţiilor de Proprietari. „Cotizaţia este de 50 de bani de apartament, pe lună, sumă în schimbul căreia noi le oferim consultaţii pe linie organizatorică, tehnică, de contabilitate. Dacă o asociaţie se confruntă cu astfel de probleme, vine şi ne cere părerea. Noi îi putem recomanda cum trebuie să facă, dar multe nu fac cum le spunem noi, ci tot cum vor ele. În plus, când aud de cotizaţia de 50 de bani, spun ba că nu este de acord preşedintele asociaţiei, ba că nu vor membrii asociaţiei s-o plătească. Totodată, mulţi administratori nu vor să se afilieze de teamă ca nu cumva noi să mergem în control la asociaţia de proprietari, lucru care nu intră, absolut deloc, în atribuţiile noastre. Singurii care îi pot controla sunt cei de la Serviciul de Sprijin şi Îndrumare Metodologică a Asociaţiilor de Proprietari din cadrul Primăriei Constanţa. Noi facem doar prestări de servicii: înfiinţări de asociaţii, schimbări de sediu, desprinderi dintr-o asociaţie mare într-una mai mică, măsurători pentru cei care vor să se debranşeze, cenzorate. De exemplu, sunt asociaţii care nu au cenzori, pentru că Legea nr. 196 prevede acum că cenzorul trebuie să aibă, neapărat, studii economice sau juridice şi nu au aşa ceva”, ne-a declarat preşedintele uniunii, Florica Ganea. Ea a precizat că, la acest moment, sunt afiliate la uniune aproximativ 650-700 de asociaţii din Constanţa. „Nu dau brânci să se înscrie la noi, deşi sunt foarte mulţi care vin la consultaţii sau solicită diferite prestaţii de servicii, deşi nu sunt afiliaţi la noi”, a completat aceasta.

Care sunt cele mai frecvente probleme/întrebări cu care se confruntă asociațiile constănțene, la acest moment? Mulți cetățeni vor să știe dacă fondul de rulment, dar şi fondul de reparaţii sunt obligatorii de plătit sau nu. În ceea ce priveşte fondul de rulment, acesta trebuie să se ridice la valoarea unei întreţineri pe o lună de iarnă, a subliniat Ganea. Suma strânsă se foloseşte, ulterior, la plata facturilor restanţierilor, deci a celor care nu îşi plătesc facturile la timp. Pentru ca asociaţia să nu acumuleze penalităţi, se plăteşte suma respectivă din fondul de rulment, urmând ca restanţierul să vină după aceea să-și achite factura. Atenție! Pentru banii din fondul de rulment se taie chitanţă, iar suma respectivă se restituie proprietarului în acelaşi timp cu plecarea sa din blocul respectiv, din asociaţia de proprietari, spre deosebire de fondul de reparaţii, care nu se restituie.

Banii sunt strânşi, în general, după Adunarea Generală, care se reuneşte, de regulă, o dată pe an. Acesta este momentul în care se adună şi banii pentru reparaţii. De exemplu, în cazul blocurilor noi, fondul de reparaţii este mai mic, dar dacă vorbim despre unul mai vechi, construit, de exemplu, în anul 1960, este nevoie de un fond mai consistent, pentru că acel bloc necesită nişte reparaţii mai mari.

„Aceste lucruri sunt stabilite în cadrul acestor adunări, dar este foarte important ca oamenii să participe la aceste adunări. Deseori, ei spun că nu au avut timp să meargă şi încep să comenteze. Ei trebuie să ştie că actuala lege prevede amenzi pentru neţinerea a cel puţin unei astfel de adunări generale în primul trimestru al anului, în care se prezintă darea de seamă, cheltuielile, se stabileşte bugetul pentru următorul an etc. Deci, toate problemele dintr-o asociaţie de proprietari se stabilesc în cadrul adunării generale. Proprietarii trebuie să îşi spună părerile, să fie informaţi, doar că, de cele mai multe ori, nu se duc”, a mai spus preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3188 secunde