Şedinţă extraordinară, convocată de consilierii locali USR, pentru suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă

198
Şedinţă extraordinară, convocată de consilierii locali USR, pentru suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă - sedintaextraordinara-1637766343.jpg

Articole de la același autor

După ce au fost refuzaţi initial de secretarul general al Primăriei Constanţa, consilierii locali USR au reuşit, în cele din urmă, să convoace o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care propun suspendarea Regulamentului de acces în zona peninsulară. Aceasta va avea loc joi, 25 noiembrie, de la ora 11.00, şi se va desfăşura în sistem online.

Pe ordinea de zi se află doar Proiectul de hotărâre privind suspendarea aplicării Hotărârii de Consiliu Local nr. 294/2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa. Referarul de aprobare este semnat de cei 9 consilieri locali USR, Aura Cerasela Badea, Dumitru Caragheorghe, Iulian Călin, Florin Daniel Cocargeanu, care este şi viceprimar, Mirela Garip, Cătălin Iacob, Mihai Ochiuleţ, Cristiana Popescu şi Romeo Stavăr Vergea.

„Spre deosebire de alte centre istorice din România, zona peninsulară a municipiului Constanţa este foarte diferită şi are propriile particularităţi de care autorităţile locale trebuie să fie conştiente şi să ţină seama atunci când realizează şi aplică un regulament de acces. În zona veche a oraşului există unităţi locative proprii unui cartier (blocuri de apartament), un număr însemnat de rezidenţi, numeroşi agenţi economici care activează în domenii diverse: turism, alimentaţie publică, agenţii de crewing sau comerţ, o instituţie de învăţământ de prestigiu, mai multe lăcaşuri de cult, ş.a.m.d. Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, aprobat prin HCL 294/2021, a fost de natură să destabilizeze viaţa cetăţenilor care locuiesc în această zonă, cât şi activitatea agenţilor economici ce desfăşoară activităţi comerciale. La baza regulamentului a stat un studiu de impact realizat de o echipă a Universităţii Politehnice Timişoara care nu a ţinut cont de particularităţile zonale şi unicitatea ei, iar nemulţumirile oamenilor sunt reale şi tot mai mari. Existenţa de unităţi locative proprii unui cartier propriu-zis, de exemplu blocuri de apartamente, oferă acestei zone o unicitate aparte.

S-a ajuns la situaţii aproape absurde, în care rudele de gradul I ale persoanelor care locuiesc în zonă nu mai pot avea acces cu maşina, acest fapt fiind de natură să încalce drepturi esenţiale şi obligaţii stabilite atât de Constituţie – dreptul la liberă circulaţie prevăzut de art. 25 alin. 1 şi de Codul Civil – obligaţia legală de întreţinere (art.499).

De asemenea, proiectul de pavelare a Peninsulei nu a ţinut cont de faptul că trebuie să existe rute alternative pentru autovehicule.

Dezbaterea publică pe marginea acestui subiect a tins la respectarea exigenţelor minimale ale Legii nr. 52/2013, privind transparenţa decizională în administraţia publică, dar nu au existat dezbateri publice efective, în condiţiile în care solicitări de îmbunătăţire a regulamentului – venite din partea persoanelor interesate – au existat anterior adoptării lui.

Având în vedere reacţiile generale de nemulţumire faţă de conţinutul acestui regulament, cele mai multe dintre ele perfect întemeiate, se poate pune în discuţie inclusiv oportunitatea acestui act normativ, aspect care stă în puterea de decizie a Consiliului Local”, este precizat în Referatul de aprobare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Stire din Social : Cartierul Boreal, fără curent electric
Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Stire din Social : Vreme închisă şi ploi, în Dobrogea
Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Stire din Social : Se oprește apa în localitatea Pecineaga
Pagina a fost generata in 0.8024 secunde