Senatul a decis: Persoanele cu dizabilități vor avea acces cu animale ghid în spații publice

297
Senatul a decis: Persoanele cu dizabilități vor avea acces cu animale ghid în spații publice - persoane-dizabilitati-1698314098.jpg

Articole de la același autor

Persoanele cu dizabilități însoțite de câini vor avea accesul neîngrădit în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, hoteluri, magazine şi în mijloacele de transport în comun. Legea, propusă de USR, a fost adoptată, cu unanimitate de voturi, de către Senat. Totodată, aceste persoane nu vor trebui să plătească taxe sau tarife suplimentare pentru câinele ghid care le însoţeşte.

Iniţiativa legislativă USR mai prevede şi ca persoanele cu handicap grav sau accentuat să poată opta fie pentru gratuitate la transportul interurban, fie pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice. De asemenea, cetățenii vizați vor putea beneficia și de decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul şi/sau decontarea serviciilor de transport în regim de taxi, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

Pe lângă beneficiile menționate, proiectul de lege prevede ca persoanele cu handicap să fie scutite de la plata tarifului de omologare RAR pentru autovehiculele special modificate pentru a putea fi conduse de către acestea. Mai mult decât atât, refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele-ghid, va constitui un caz de discriminare.

Senatul este prima cameră sesizată. Iniţiativa legislativă merge pentru dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7256 secunde