Sfatul specialistului! „Educaţia copilului nu se face cu pumnul!”

459
Sfatul specialistului! „Educaţia copilului nu se face cu pumnul!” - fondcopiiagresati-1621963830.jpg

Articole de la același autor

Deşi ne aflăm în secolul XXI, mulţi părinţi au impresia că bătaia este ruptă din Rai şi nu se gândesc că fiecare corecţie pe care le-o aplică celor mici poate avea grave repercursiuni, mai târziu, asupra lor. De fapt, spun specialiştii, fiecare palmă şi chiar ridicatul tonului la cel mic îl poate transforma într-un viitor adult agresiv sau într-o victimă, una dintre cele două variante.

Sunt familii în care bătaia este la ea acasă. Pe Ioana D. am întâlnit-o într-un parc din oraş, unde se afla împreună cu soţul şi băieţelul ei, în vârstă de şapte ani. Pentru că cel mic nu a ascultat-o, mămica furioasă s-a făcut înţeleasă imediat cu câteva palme asupra copilului. Mândră de corecţia aplicată şi de faptul că minorul face ce vrea ea şi mai ales cum vrea ea, a continuat să discute cu tatăl acestuia, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Ceva mai târziu, am asistat pe stradă, în dreptul bulevardului Alexandru Lăpuşneanu la un incident similar. De data aceasta, protagonistul a fost un tată enervat că odrasla s-a murdărit pe bluză de îngheţată. Şi acest copil a fost „pedepsit” de către părinte cu o pereche de palme, că, de, aşa li se pare unora normal să-şi educe copiii, chiar dacă este o atitudine total greşită.

Dragi părinţi puşi pe bătaie, specialiştii spun că foarte mulţi infractori au suferit în copilărie tot felul de abuzuri, aşa că mare grijă cum vă educaţi odraslele. Cert este că, indiferent că este vorba despre o violenţă fizică sau una emoţională, toate îşi pun amprenta asupra copilului şi îi influenţează personalitatea.

„Educaţia nu se face cu pumnul! Multe studii arată că majoritatea părinţilor afirmă că sunt împotriva bătăii ca formă de corecţie, dar peste 60% dintre copii afirmă că sunt loviţi cu palma sau cureaua. Din păcate, puţini părinţi ar recunoaşte că recurg la bătaie, ca să îi disciplineze pe cei mici. Sunt, totuşi, adulţi care recunosc că şi-au mai pălmuit, din când în când, copiii şi că o simplă palmă nu le strică, mai ales dacă au avut un comportament neadecvat. Partea proastă este că, în urma violenţei în familie, creşte furia, nemulţumirea, cresc resentimentele şi, în special, tensiunea relaţiilor, în sânul unei familii”, precizează specialiştii.

Mulţi medici consideră că pedeapsa corporală este încă folosită în educaţia copilului, deşi nu ar trebui. „Eu nu sunt de acord cu folosirea ei, dar, din păcate, fenomenul este des întâlnit. Orice pedeapsă corporală este un abuz, iar ca orice abuz, pe lângă componenta fizică, aceasta are şi una emoţională, de pe urma căreia copilul agresat are cel mai mult de suferit. În mare, este vorba despre incapacitatea şi nepuţinţa lui de a reacţiona, de a respinge abuzul, mai ales că agresorul este, clar, mult mai puternic decât el”, ne-a declarat dr. Andra Ş., un medic de familie.

Aceasta crede că acei copii care sunt bătuţi sunt mai predispuşi, la rândul lor, la comportamente agresive în relaţia cu alţi colegi, iar pe termen lung, ei tind să devină mai dificili, dezvoltă diferite probleme comportamentale, devin anxioşi şi chiar dezvoltă comportamente antisociale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3826 secunde