Sincope la vaccinare, disperare printre vârstnici şi soluţii de compromis

543

Articole de la același autor

În judeţul Constanţa, nu mai sunt locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Ultimele trei locuri libere, la Spitalul Orăşenesc Hârşova, au fost alocate ieri, după prânz. Mii de vârstnici şi persoane cu boli cronice nu au reuşit să se programeze pentru imunizare şi nici nu se ştie când vor putea, având în vedere că stocul de doze este insuficient. Într-o încercare de a le asigura totuşi vaccinul, Comitetul Naţional de Vaccinare a decis amânarea imunizării angajaţilor din domenii cheie.

În cursul zilei de ieri, a ajuns, la Constanţa, o nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech. În total, 14.040 de doze au fost aduse la Centrul de depozitare de la Spitalul Militar Constanţa şi, ulterior, va fi redistribuit către centrele de vaccinare funcţionale din judeţ. Compania producătoare a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către ţara noastră şi că, începând cu 15 februarie, va creşte numărul de doze alocat românilor.



Chiar şi aşa, în prezent, este o criză a vaccinurilor şi imunizarea persoanelor din categoriile prioritare nu poate fi înfăptuită. „Avem un deficit de 117.000 de doze, generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepţionat cu 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca, începând cu 28 ainuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza întâi, adică 35.000 de persoane programate pentru prima doză. Astfel, data de 28 ianuarie de programare se translatează cu 10 zile şi devine opt februarie. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost vaccinate până la acest moment”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.



Apel la solidaritate şi răbdare

Acesta a făcut apel la solidaritate şi răbdare, susţinând că perioada dificilă este până în 15 februarie. Totuşi, cei care au obţinut deja o programare pot trimite altă persoană în locul lor, cu condiţia ca aceasta să se încadreze în etapa actuală de vaccinare, să aibă peste 65 de ani sau boli cronice. „Au fost informaţii care vehiculau ipoteza că se vaccinează foarte multe persoane în afara sistemului de programare. Există în acest moment o serie de categorii de persoane care se vaccinează în afara sistemului de programare informatic în platformă şi care sunt generate de condiţiile medicale şi sociale ale acestor persoane. Este vorba despre persoane internate în centre medico-sociale şi rezidenţiale. Cele care sunt în curs de hemodializă intermitentă, persoanele dializate, cu insuficienţă renală cronică, persoanele nedeplasabile de la domiciliu şi aparţinătorii sau îngrijitorii acestora, dar şi de lucrători din sistemul medical care nu s-au programat în platformă şi studenţii şi rezidenţii din străinătate care îşi desfăşoară activitatea şi stagiile de pregătire în unităţile medicale”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.




Din păcate, amânarea vaccinării afectează şi cadrele didactice, mai ales în condiţiile în care se aşteaptă ca, pe 8 februarie, să fie redeschise şcolile şi grădiniţele. Deocamdată, se pare că s-au vaccinat în jur de 10.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7911 secunde