Concurs Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a raportat, în 2007 și 2008, șase cazuri de infecții intraspitalicești

879

Articole de la același autor

De teama sancțiunilor, spitalele din România raportează foarte rar infecțiile intraspitalicești, cu toate că ele există - spune conf. univ. dr. Sorin Rugină, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Pentru a gestiona mai bine situația, autoritățile sanitare vor să elaboreze un ghid național pentru prevenirea infecțiilor nozocomiale.

În această lună, la Târgu-Mureș a avut loc "Conferința de consens național pentru implementarea
unui ghid privind prevenirea infecțiilor nozocomiale și antibioterapia în spitale".
Dr. Sorin Rugină spune că infecțiile nozocomiale ar trebui să fie raportate în mod corect pentru a putea fi supravegheate. Medicul spune că astfel de probleme apar și în țările dezvoltate din Europa, cu diferența că acolo sunt raportate. "La noi în țară, situația este dezastruoasă. În unele spitale din România, în unele secții, 70% dintre bolnavi primesc antibiotice, dar nu au raportat nicio infecție nozocomială. Teama de sancțiune a făcut să nu se raporteze aceste infecții, cu toate că ele sunt inevitabile", a declarat dr. Rugină. Medicul spune că autoritățile ar trebui să încurajeze raportarea corectă a infecțiilor intraspitalicești. "Dacă stimulăm ideea ca numărul să fie cât mai mic, stimulăm minciuna", a declarat Rugină.
Infecția nozocomială a rămas în continuare o problemă de sănătate publică de actualitate pentru România, ce determină creșterea duratei de spitalizare și, implicit, a costurilor. Standardizarea metodelor de supraveghere la nivel național ar face posibilă compararea rezultatelor și elaborarea unor strategii adecvate de prevenție și control.
Anul trecut, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a raportat patru cazuri de infecții intraspitalicești, iar în acest an, două, după cum a declarat managerul Sorin Rugină. Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu a raportat nicio infecție nozocomială nici anul trecut și nici în acest an, după cum a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.7429 secunde