Stăpânele autobuzelor de la RATC. "Unii ne trimit la cratiță, alții fac poze cu noi!"

4634

Articole de la același autor

Conducerea unui autobuz de transport călători, prin Constanța, poate fi o provocare și pentru cei mai iscusiți șoferi profesioniști: trafic aglomerat, în special în sezonul estival, alei înguste în cartiere, cu mașini parcate dintre care, în orice moment, pot să iasă în fugă copii. Opt femei au curaj să se urce, zi de zi, la volanul autobuzelor RATC din Constanța. 


Obișnuiți ca autobuzele Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanța să fie conduse, în general, de bărbați, prezența unor doamne la volanul masivelor autovehicule nu trece neremarcată de călători. Unii le privesc cu admirație, ba chiar le cer să facă poze cu ei, în vreme ce alții … le trimit la cratiță, indignați dintr-un motiv sau altul. În prezent, din totalul de 359 de șoferi profesioniști care conduc autobuzele RATC Constanța, opt sunt reprezentante ale sexului frumos. Cea mai mare parte a lor sunt angajate de peste trei decenii în cadrul regiei, la început fiind vatmanițe pe tramvaie.


Corina Enică Moisescu conduce mijloacele de transport în comun ale Constanței de peste 32 de ani. "Este o meserie care îmi place, mă reprezintă și nu cred că aș schimba ceva. Decizia de a fi conducător auto am luat-o când aveam aproximativ 20 de ani. Pe atunci, eram angajată strungar, tot în cadrul RATC, dar nu mi-a plăcut. Am vrut să fac o schimbare. Am făcut școala, apoi până în noiembrie 2008 am fost pe tramvaie, ulterior trecând pe autobuze. Nu a fost ușor să fac trecerea de la tramvai la autobuz, mai ales să te trezești cu o ditamai mașina, în traficul din Constanța. Dar ne-am obișnuit", ne-a povestit doamna Corina. Zâmbește când o întrebăm cum o privesc colegii și călătorii, având în vedere că practică o meserie în care, în general, sunt mai mulți bărbați. "Cu colegii, la început a fost dificil, nu ne acceptau. Dar încet încet ne-am făcut loc, acum nu mai sunt discuții. Cât privește călătorii, părerile sunt împărțite. Multă lume ne felicită pentru curaj, ne privesc cu admirație. Vara, vin turiști care ne cer să facem poze cu ei, li se pare ceva ieșit din comun să vadă șoferițe pe autobuze. Localnicii, mai ales pe traseele pe care lucrăm în mod frecvent, s-au obișnuit cu noi. Ne cunoaștem, ne respectăm. Sunt oameni care vin și ne aduc struguri, de exemplu, când culeg via", spune șoferița RATC. 


"Femeile sunt mai puțin impulsive"


Ba mai mult, femeia spune că după trei decenii de șofat, în prezent i se pare mai ușor să fie la volanul autobuzelor – "margaretelor", cum le spune cu afecțiune – decât a autoturismului personal. "Este mai ușor să conduci un autobuz, ai mai multă vizibilitate. Să luăm exemplul trecerilor de pietoni. În autobuz șoferul este situat mai sus, are vizibilitate deasupra autoturismelor parcate pe marginea șoselei. După ce te înveți cu gabaritul, cu modul în care trebuie să iei virajele, este mai ușor cu un autobuz decât cu autoturismul personal", spune Corina Enică Moisescu. 


De trei decenii lucrează ca șoferiță pe autobuzele RATC și Florica Ispas, în prezent pe traseul 102. 
"Aveam doar 21 de ani când m-am angajat la RATC. Eram absolventă a unui liceu cu profil auto, aveam permis pentru profesioniști, alegerea de a lucra în transportul public a venit firesc. Au trecut 30 de ani, și cu greutăți și cu bucurii", mărturisește femeia. E drept, mai sunt călători recalcitranți sau alți șoferi care le aruncă vorbe grele, mai ales că sunt mulți cărora "nu le place să stea în spatele autobuzului", dar în general oamenii le admiră pentru ceea ce fac. "Se mai abțin când observă că la volan este o femeie. Dar nici noi nu intrăm în discuții în contradictoriu", a adăugat Florica Ispas. 


În traficul din Constanța consideră că este mai dificil să conduci un autobuz în timpul iernii. "Aglomerat este mereu, deja nu mai există diferențe între vară și iarnă. Dar iarna este îngreunat și din cauza condițiilor meteo", spune șoferița. În schimb, contrazice mitul că bărbații sunt șoferi mai buni decât femeile. Ba chiar o dovedește prin faptul că, de zeci de ani deja, conduce un vehicul masiv, printr-un trafic infernal. "Eu consider că femeile sunt mai atente și mai puțin impulsive", spune zâmbind Florica Ispas. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1906 secunde